Fon der Lajen: Mogućnosti za Zapadni Balkan otvorene, region dobija šest milijardi eura
Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen: Mogućnosti za Zapadni Balkan otvorene, region dobija šest milijardi eura

Predsjednica Evropske komisije rekla je danas u Skoplju, gdje je započela svoju četvorodnevnu posjetu regionu, da EU teži proširenju, te da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoristi "prozor mogućnosti" koji im je otvoren.

Ona je istakla da proces proširenja nije ni malo jednostavan i da i EU i zemlje regiona treba da se prilagode, primećujući da su stvari krenule u dobrom smjeru", prenosi Kosovoonline.

"Stvari se mijenjaju na bolje, jer sada je ključni momenat želimo da se Zapadni Balkan pridruži EU i zato i vi i mi moramo da budemo spremni. Sada je dobro jer su otpočele konkretni razgovori unutar EU šta treba da uradimo da bismo bili spremni, koja su otvorena pitanja, kakve odgovore možemo da damo- navela je Fon der Lajen.

"Evropska unija planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi eura. Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina treba da iskoriste ovu priliku za proširenje EU i da rade da usklade svoje standarde sa standardima evropskog bloka", rekla je Fon der Lajen u Skoplju.

Ona je ohrabrila sve zemlje regiona da krenu put pridruživanja EU i istakla da će se u ovom mandatu EU stvari konkretno promeniti.

"Prozor mogućnosti otvoren je za Zapadni Balkan", poručila je predsjednica Evropske komisije.

Dodala je i da zemlje regiona ne treba da čekaju poslednje rokove i "poslednji dan", već da mogu da budu brže u procesu evrointegracija i priprema za članstvo.

Fon der Lajen danas treba da iz Skoplja stigne u Prištinu, u okviru četvorodnevne posjete Zapadnom Balkanu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.