Stotine zgrada potpuno uništene u izraelskim napadima
(Foto: Beta/AP)

Stotine zgrada potpuno uništene u izraelskim napadima

Stotine zgrada "potpuno su uništene" u pojasu Gaze u izraelskom bombardovanju, objavila je danas palestinska civilna odbrana.

"Stotine zgrada i kuća potpuno su uništene, a hiljade stanova oštećene", rekao je za Frans pres Mahmud Basal, portparol Civilne odbrane u Gazi, palestinske teritorije pod kontrolom islamističkog Hamasa kojeg Izrael kaže da hoće da "uništi".

Noćašnja intenzivna bombardovanja "promijenile su izgled Gaze i sjevernih krajeva", rekao je on.

Po više svjedočenja koje je Frans pres mogao da prikupi uprkos blokadi komunikacija koju je Izrael uveo uoči napada, najžešće izraelsko bombardovanje noćas bilo je koncentrisano na zone oko dvije bolnice al Šifa u Gazi i oko bolnice sjevernije, u sektoru Džabalija, zvane "indonežanska" jer je izgrađena zahvaljujući poklonu Indonezije.

Od bombardovanja su nastali i ogromni krateri na ulicama.

Nekoliko sati prije početka opsežnog izraelskog bombardovanja izraelska vojska je sinoć optužila Hamas da vodi rat iz bolnica u pojasu Gaze i da koristi stanovništvo kao "živi štit", što je taj islamistički pokret kategorički odbacio.

Rat je pokrenut 7. oktobra napadima Hamasa na izraelsku teritoriju, neviđenim do tad po opsegu i nasilju. U to napadu je ubijeno ili poginulo više od 1.400 uglavnom civila, kaže Izrael. Po izraelskoj vojsci, 229 Izraelaca i stranaca je oteto i taoci su u pojasu Gaze gdje je Hamas na vlasti od 2007. godine.

Ministarstvo zdravlja Hamasa je objavio da je u izraelskim napadima od 7. oktobra poginulo više od 7.300 ljudi, ogromnom većinom civila, među kojima 3.000 djece.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.