Fon der Lajenu u posjeti Zapadnom Balkanu: U utorak sa Milatovićem i Abazovićem
Ursula fon der Lajen

Fon der Lajenu u posjeti Zapadnom Balkanu: U utorak sa Milatovićem i Abazovićem

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će u nedelju, 29. oktobra, početi četvorodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta Evropske unije za region, javljaju agencije, prenose mediji.

Ona će u utorak 31. oktobra  ujutro  u Podgorici razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem, prenosi N1.rs.
Fon der Lajen će u u utorak doputovati i u Beograd, ona će tako posjetiti  Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan“, saopštila je Evropska komisija.

U nedelju će se u Skoplju sastati sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a zatim u ponedeljak ujutru sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gdje će se sastati sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak ujutru će u Podgorici razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Popodne će doputovati u Beograd i sastaće se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da će Fon der Lajen imati konferencije za novinare tokom svih posjeta.

Predsjednica Evropske komisije je na samitu u Tirani liderima EU i regiona predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan za koji je rekla da ima potencijal da u ovoj deceniji udvostruči obim ekonomije tog regiona.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba – integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu finansijsku podršku.

Fon der Lajen je tada rekla da je predložila investicioni paket od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova, čija će realizacija zavisiti od sprovođenja reformi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.