Muškarac živi zabarikadiran u svojoj kući 55 godina: Ekstremno se boji žena
Foto: Reuters

Muškarac živi zabarikadiran u svojoj kući 55 godina: Ekstremno se boji žena

Kalikste Nzamvita, 71-godišnji muškarac iz Ruande, živi u izolaciji već 55 godina zbog svog ‘ekstremnog straha od žena‘.

Navodno je posljednjih 55 godina proveo u samonametnutom egzilu, tačnije zabarikadirao se u svom domu kako bi izbjegao bilo kakav kontakt sa ženama.

Nzamvita je počeo sa izolacijom, još sa 16 godina, što znači da radi sve, od spavanja, čišćenja, kuvanja u svom malom zatvorenom prostoru, piše N1 BIH.

Iako mu nikada nije dijagnostifikovana, vjeruje se da Nzavita pati od ginofobije, vrlo retkog stanja koje se opisuje kao “iracionalni strah od žena”.

U videu na YouTubeu koji je objavio Afrimax TV, Nzamvita je rekao: “Razlog zašto sam se zaključao unutra i imam ogradu na svojoj kući je zato što želim da bude siguran da mi se žene neće približiti.”

“Kad pokušamo da mu pomognemo, on ne želi da mu priđemo bliže ili da razgovaramo s njim. Umjesto toga, mi mu dajemo stvari tako što ih bacamo u njegovu kuću. Ne dopušta nam da mu se približimo, ali ono što mu ponudimo, ipak uzima s distance”, rekla je jedna od njegovih susjeda u intervjuu za Afrimax.

Živjeti tako povučeno i usamljeno može se činiti nemogućim izazovom za većinu ljudi, ali čini se da je Nzamvita zadovoljan ovim načinom života. Ovaj čovjek koji živi u vrlo skromnim uslovima namjerava da nastavi da živi onako kako je činio više od pola vijeka.

“Način na koji živim mi je sasvim dovoljan. Nikada nisam razmišljao o tome da imam ženu i to mi je skroz uredu. Ne želim žene oko sebe jer me jako plaše”, rekao je Nzamvita.

Ovakve specifične fobije često mogu da se razviju tokom detinjstva ili adolescencije i mogu da postanu manje ozbiljne kako starite. Uobičajeni primeri specifičnih fobija uključuju strah od određenih životinja, poput pasa, ili strah od određenih aktivnosti, poput letenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.