Potpisivanje koalicionog sporazuma do kraja sedmice: Spajić obećao ZBCG da će zvati Abazovića
Foto: Arhiva

Partije potencijalalne parlamentarne većine razmatraju draft političkog sporazuma, aneks i podjelu resora, i dalje nepoznanica da li su albanske partije dio nove većine

Potpisivanje koalicionog sporazuma do kraja sedmice: Spajić obećao ZBCG da će zvati Abazovića

Koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti trebalo bi da potpisan do kraja naredne sedmice, dok bi po planu Andrija Mandić za predsjednika Skupštine trebalo da bude izabran u zadnjoj sedmici oktobra. To su Pobjedi saopštila dva izvora iz vrha potencijalne parlamentarne večine.

Izvori tvrde i da je tokom konsultacija o draftu sporazuma, mandatar Spajić obećao da će zvati na razgovore i predsjednika Ure Dritana Abazovića.

"Spajić je obećao da će zvati Abazovića ali još nemamo informaciju. Koaliciji ,,Zajedno za budućnost Crne Gore“ će pripasti i određen broj državnih sekretara u Vladi, jer se imenuju politički. Uslov ZBCG jeste da oni a ne mandatar, određuju kadrovska rješenja i biće vezani za ministarstva koja će im pripasti nakon predviđene rekonstrukcije", saopštio je izvor Pobjede.

Izvor dodaje da se očekuju odluke albanskih partija o potencijalnom učešču u Vladi.

Pokret "Evropa sad“ uputio je petak potencijalnim činiocima buduće izvršne vlasti Nacrt sporazuma o raspodjeli resora, nacrt političkog sporazuma, ali i aneks tog dokumenta kojim se, krajem 2024. ili početkom 2025. godine, predviđa rekonstrukcija vlade.

Potencijalnim koalicionim partnerima dostavljeni su i principi funkcionisanja nove vlade, koji su prekopirani PES-ovi principi koje je ranije usvojilo predsjedništvo te partije.

Iako je bilo najavljeno, u tim principima, za sada, nema odredbi o osudi ruske agresije na Ukrajinu, podrška toj zemlji, kao i podrška za sankcije Rusiji.

Potencijalni član vlade iz Albanske alternative Nik Đeljošaj je razočaran javno kazao kako Albanski forum dio buduće vlade može biti "ako i samo ako bi ta vlada osudila rusku agresiju, zalagala se za prava Ukrajine, podržavala sankcije koje je EU uvela Rusiji, te štitila prava manjina i poštovala suverenitet susjednih zemalja koje je Crna Gora priznala“. Stav Đeljošaja faktički znači da tih principa nema još uvijek zapisano u političkom sporazumu.

"Albanski forum je manjinska politička organizacija i matematički Vlada može da se formira i bez nas. Pokret "Evropa sad“ i Demokratska Crna Gora su adrese koje će preuzeti odgovornost za komunikaciju sa našim međunarodnim partnerima", zaključio je Đeljošaj, najavljujući odluku u ponedjeljak.

Kadrovi mahom poznati

Izvori Pobjede tvrde i da su kadrovska rješenje određenih partija uglavnom poznata, ali o tome odluku treba da donesu Glavni odbori stranaka konstituenata. DCG će gotovo izvjesno predstavljati Aleksa Bečić kao zamjenik premijera, Momo Koprivica, Dragan Krapović, vjerovatno i Boris Bogdanović. SNP Vladimir Joković na istoj poziciji. Imena kandidatata PES zavisiće od odluke da li će u Vladu Ujedinjena Crna Gora i Civis kojima bi pripali resori prosvete i zdravlja, ali sigurni članovi Vlade su Branko Krvavac na funkciji ministra finasije i Filip Ivanović koji će preuzeti MVP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.