Iz emisije Argumenti, Foto: Screenshot, RTCG

"Pregovaračima bilo prihvatljivo da Mandić postane predsjednik Skupštine"

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je na jučerašnjem sastanku sa mandatarom Milojkom Spajićem saopšteno da je plan da se krajem mjeseca formira 44. vlada. On je to kazao u emisiji "Argumenti" i istakao da je SNP insistirao na tome da se obave razgovori i sa GP URA, te da je svim prisutnima bilo prihvatljivo da lider NSD Andrija Manadić bude šef parlamenta.

Joković je kazao da je na jučerašnjem sastanku sa mandatarom Milojkom Spajićem većina bila za to da se razgovara sa GP URA.

"Razgovarali smo i o tome ko bi još mogao činiti 44. vladu. Dogovoreni su neki koraci, Vlada je u velikoj mjeri koncipirana, bilo je riječi i da li bi još neko trebao činiti 44. vladu, preovladalo je mišljenje da bi trebalo zvati drugu albansku partiju. Većina je bila za to da bi trebalo razgovarati sa GP URA. Mandatar je bio konstruktivan i kazao da će obaviti razgovore", istakao je Joković. 

Naglasio je da plan da krajem mjeseca bude izbor nove 44. vlade.

"Od ponedjeljka ćemo znati kada će biti nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore. Načelno smo pričali i plan je da krajem mjeseca bude izbor nove 44. vlade", kazao je Joković. 

Bilo je, kako je kazao, riječi o tome da lider NSD Andrija Manadić bude šef parlamenta.

"Svima prisutnima je bilo prihvatljivo da lider NSD Andrija Manadić bude šef parlamenta. I to je bio uslov koalicije ZBCG da bi podržali Vladu u Parlamentu. Ostalim prisutnim je to bilo prihvatljivo", istakao je Joković. 

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je kazao da juče nije prisustvovao sastanku zbog toga što nije bio u gradu i da smatra da se neočekivani potez mandata Spajića pokazao dobrim.

"Razlog je bio tehničke prirode, nijesam znao da će sinoć biti sastanaka, imao sam poziv od Spajića ali bio sam van grada i nijesam imao signala, poslao sam izvinjenje, nadam se da nijesu puno propuštili zbog mog odsustva", kazao je Danilović.

Danilović je istakao da nije nužno da akteri vlade imaju iste unutrašnje i spoljašnje političke poglede.

"Smatram da su i mandatar i poslanici iz koalicije ZBCG povukli potez koji se nije očekivao ali se smatra dobrim, ja sam i ranije shvatio da želi vladu po svom ukusu i zato se potrošilo više vremena", kazao je Danilović.

UCG ne smeta GP URA

Ujedinjenoj Crnoj Gori, kako je kazao Danilović, ne smeta GP URA.

"Ne smeta nam URA, mi nemamo sa njim ništa neriješeno, što se nas tiče to su različite politike ali potpuno su legitimni dio", kazao je Danilović.

Naglasio je da Ujedinjena Crna Gora želi suštinski pomirenje, da je to cilj njihove misije i da je to njihov zahtjev.

"Što se tiče ovako naznačene vlade, biće mi drago da o tome pričamo, ne znam koliko smo mi neophodni ali želimo da pozdravimo ovakvu vrstu dogovora mandatara i druge liste po snazi", istakao je Dnailović.

SD nije imao nikakve pregovore sa Spajićem

Poslanik Socijlademokrata (SD) Nikola Zirojević je kazao da SD nije imao nikakve pregovore sa mandatarom Milojkom Spajićem oko formiranja nove vlade. 

"Nikakve formalne pregovore nijesmo imali, ni sa mandatarom, ni sa PES-om, a ni sa bilo koji političkim subjektom koji je tada bio u priči oko vlade. Nije razgovarano hoćemo li podržati vladu ili ne, hoćemo li dati podršku predsjedniku parlamenta", istakao je Zirojević.

Zirojević je kazao da je očigledno je da procrnogorski poliitički subjekti nijesu dobrodošli u 44. vladi.

"Ni da su nas zvali u ovu vladu ne bi ušli u nju. Dio ovakve vlade u svakom slučaju ne bi bili. Ali zabrinjavajuće je da svi mogu biti dio vlade osim procrnogorski opredijeljeni politički subjekti", kazao je Zirojević.

Komentarišući mogućnost da lider NSD Andrija Manadić bude šef parlamenta, Zirojević je kazao da će onda biti upitno da li će Crna Gora zadržati spoljnopolitički kurs. 

"Upitno je da će Crna Gora zadržati ovaj spoljnopolitički kurs ukoliko na drugom mjestu u državi, na mjestu šefa parlamenta, imamo nekog ko je u potpunosti okrenut nekim drugim integracijama, to je politički subjekt koji se oslanja na podršku Beograda i Moskve", kazao je Zirojević. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.