Sve blagodeti kivija: Dva-tri ploda dnevno značajno smanjuje nivo triglicerida u krvi

Sve blagodeti kivija: Dva-tri ploda dnevno značajno smanjuje nivo triglicerida u krvi

Kivi je voće u čijem ukusu uživamo najčešće tokom hladnih dana, iako je dostupno tokom čitave godine. Uzgaja se širom svijeta, a potekao je iz Kine, gdje se smatra nacionalnim voćem; kao smokva u Crnoj Gori.

Izvan Kine, ovo slatko voće je najprije počelo da se uzgaja na Novom Zelandu, ali pod drugim imenom. Kineski naziv jang-tao je tamo bio neprikladan pa su mu novo ime dali po ptici zaštitnom znaku Novog Zelanda, jer je voće malo, čupavo i braon boje poput ptice kivi.

Moguće alergije

Alergija na kivi može da se javi kod osoba koje su već alergične na lateks, banane, papaju, ananas. Kivi sadrži kristale kalcijum oksalata, a reakcija na ovu hemikaliju mogu da budu grebanje u grlu i oticanje grla, usana i lica, osip, povraćanje i bol u stomaku, gorušica. Najčešće se ovako burne reakcije ne dešavaju, već samo blage, poput osjećanja golicanja i bola u ustima. Kako su mala djeca najosjetljivija na alergije, kivi bi trebalo postepeno da se uvodi u ishranu mališana, tek kada se prije toga uvede ostalo voće.

Voće kivi spada u niskokalorično voće (ima od 40 do 61 kalorije u 100 grama), a njegov sastav je sljedeći: ugljenih hidrata ima 14 odsto, šećera devet odsto, tri procenta vlakana, masti, a sadrži i vitamine Be1, Be2, Be3, Be6, Be8, Ce, E, Ka, i minerale: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

Laksativ

Mala crna zrnca – sjemenke unutar kivija sadrže u prosjeku 62 odsto alfa-linoleinske kiseline, što je u stvari omega-3 masna kiselina. Zbog umjerenog sadržaja vlakana kivi je dobar i kao blago laksativno sredstvo. Sadrži karotenoide, kao što je provitamin A, beta karoten, lutein i zeaksantin. Sadržaj vitamina E sa pomenutim karakteristikama čini ovo voće vrijednom namirnicom koja ima pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Jedna studija rađena u Norveškoj pokazala je da konzumiranje dva-tri ploda dnevno, na mjesečnom nivou, značajno smanjuje agregaciju trombocita i nivoa triglicerida u krvi, što opet smanjuje vjerovatnoću od začepljenja krvnih sudova.

Štiti od gripa

Zbog velikog sadržaja vitamina Ce dobro ga je konzumirati u zimskim mjesecima, kada zajedno sa citrusima štiti od prehlada i gripa. Može da se čuva na sobnoj temperaturi, ne pretjerano toplom ili u frižideru gdje može da se očuva i do dvije nedjelje.

Postoji oko 60 sorti kivija. Razlikuju se po teksturi, ukusu, boji, sočnosti… Kivi je takođe odličan izvor enzima aktinidina koji služi za razgradnju bjelančevina pa se preporučuje za užinu. Zbog istog enzima ipak nije prigodan za pripremu napitaka sa mlijekom i jogurtom, prenosi Politika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.