Navike koje nam oštećuju mozak

Navike koje nam oštećuju mozak

Svakodnevno se izlažemo raznim hemikalijama i neželjenim sastojcima bez našeg znanja.

Naravno, neke hemikalije su bezopasne, ali neke mogu biti posebno opasne za mozak.

Izlaganje plavoj svjetlosti

Plava svjetlost koju emituju mobilni telefoni i razni drugi ekrani održava vaš mozak aktivnim kada bi trebalo da se odmara, ometajući tako ciklus spavanja.

Preskakanje obroka

Da bismo održali korak sa svime oko nas, često preskačemo osnovne potrebe, poput uzimanja hrane i spavanja. Ali upravo ove osnovne potrebe igraju ključnu ulogu u održavanju mozga u „formi“.

Značajan stres

Stres utiče na prefrontalni korteks i pamćenje. Pokušajte da budete što manje pod stresom i učestvujete u aktivnostima koje vas opuštaju, piše India Times.

Nedostatak sna

Ostati budan do kasno utiče na pamćenje, rasuđivanje i sposobnost mozga da rešava probleme.

Nedostatak druženja

Nedostatak druženja i usamljenost povezani su sa depresijom i kognitivnim padom. pokušajte da imate aktivan društveni život.

Dugo sjedenje

Sati sjedenja mogu uticati na zdravlje mozga. Preporučuje se kretanje nakon 15 do 30 minuta sjedenja.

Potrošnja aditiva za hranu

Za nekoliko aditiva za hranu kao što su mononatrijum glutamat ili MSG, aspartam, kaže se da imaju efekte  na mozak u smislu da ga oštećuju.

Unos rafinisanih ugljenih hidrata

Konzumiranje visoko obrađenog brašna može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, što može oštetiti mozak ako se ne liječi.

Loše zdravlje desnih

Istraživanje je pokazalo da bolest desnih može dovesti do smanjenja hipokampusa, dela mozga odgovornog za učenje i pamćenje.

Prekomerna potrošnja šećera

Prekomerno konzumiranje šećera može povećati nivo šećera u krvi i oštetiti krvne sudove u mozgu, prenosi N1 Zagreb.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.