Zvanični stav EU: Na Kosovu izvršen teroristički napad
Ilustracija, Foto: Arhiva

Zvanični stav EU: Na Kosovu izvršen teroristički napad

Portparol Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano rekao je da je stav evropskog bloka jasan da je u nedjelju u Banjskoj i Zvečanima izvršen teroristički napad.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da EU čeka da se provedu potpune istrage prije nego što preduzme bilo kakve mjere.

”Želim jasno ponoviti stav EU o onome što se dogodilo u nedjelju. Ovo je bio teroristički napad i mora se istražiti, a odgovorni moraju biti privedeni pravdi. Svi koji su uključeni, ili koji mogu, moraju sarađivati ​​kako bi se osiguralo da se ovaj napad u potpunosti istraži i da se oni koji su planirali, izvršili ili stoje iza njega privedu pravdi. EU je taj stav ponovila nekoliko puta ”, rekao je Stano.

Što se tiče izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da albanska policija “nema ono što traži na sjeveru”, Stano ih nije želio da komentariše.

Na pitanje novinara kosovskog lista Koha postoji li neki sporazum prema kojem policajcima kosovskim Albancima nije dopušten ulazak na sjever, Stano je kazao kako ne može komentarisati svaku izjavu lidera na Balkanu.

”Ne komentarišemo svaku izjavu, svaku interpretaciju onoga što se dogodilo. Imamo vrlo ozbiljnu situaciju. Međutim, s partnerima u regiji ne komuniciramo putem javnih kanala. Ako imamo nešto za reći, kažemo to direktno našim partnerima. Svi imaju obaveze i dobro znaju šta EU dobija. Kada zemlje članice budu imale sve informacije, onda će odlučiti žele li reagiovati bilo kakvom izjavom, tumačenjem ili kako će reagovati u odnosu na one za koje se utvrdi da su krivci za napad”, rekao je Stano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.