SIPA sprovela akciju u kojoj je uhapseno 13 osoba:Oduzet novac, diplome, laptopi, pečati…
SIPA/Ilustracija

SIPA sprovela akciju u kojoj je uhapseno 13 osoba:Oduzet novac, diplome, laptopi, pečati…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer (u utorak) su, po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banja Luci na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizovali operativne akcije „Alterego I i II“, kada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i slobode je lišeno 13 osoba.

Uhapšene osobe su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega su u zakonskom roku predati u dalju nadležnost postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Krivotvorenje isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Nedopušteno skladištenje robe“ i „Krijumčarenje“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivična djela „Udruživanje radi vršenja krivičnog djela“, „Falsifikovanje isprave“, „Izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja“, „Davanje mita“, „Primanje mita“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Trgovina uticajem“ propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Saradnja prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.

Autor: N1 BiH

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.