Lavica već četiri dana kritično
(Foto: Zoološki vrt)

Lavica već četiri dana kritično

Mladunče lava koje je prethodih dana nađeno kod Subotice kritično je i u Zoološkom vrtu Palić mu se već četvrti dan bore za život.

"Mala lavica koja je primljena u četvrtak u lošem stanju, dehidrirana, slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i borimo se za njen život, navodi se u saopštenju Zoološkog vrta Palić.

U Zoološkom vrtu Palić navode da su se odmah po prijemu kod iznemogle životinje vidjeli sljedeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i da je očigledno bila u bolovima.

„Ona je odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala). Po reakciji na meso, djeluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Poslije date terapije, počela je sama da jede, ali djeluje da crijeva i želudac nijesu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu (bubrezi, jetra)“, naveli su iz palićkog zoo-vrta prenosi RTS.

Pored svih ovih navedenih problema, rendgenski snimci pokazali su da lavica ima i slomljenu butnu kost na lijevoj nozi, a na desnoj nozi djelimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.

„Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje“, naglašavaju u Zoološkom vrtu Palić.

U toj ustanovi zahvaljuju svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koje im se javljaju, nude pomoć i podršku.

„Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rješenje za nju“, poručuju iz palićkog zoo-vrta.

Kikica, kako su lavici nadenuli ime u vrtu, pronađena je 21. septembra na Čantavirskom putu, na izlasku iz Subotice.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.