Na Kosovu danas Dan žalosti povodom smrti policajca; Brnabić: Kurti jedini krivac, ovo je njegov životni san
Foto: Beta/AP

Na Kosovu danas Dan žalosti povodom smrti policajca; Brnabić: Kurti jedini krivac, ovo je njegov životni san

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su povrijeđena u napadu na jedinicu kosovske policije sinoć na ulazu u selu Banjska na sjeveru Kosova. Ubijena su trojica napača, a jedan je uhapšen. Iz Eparhije raško-prizrenske su saopštili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. U međuvremenu su napustili manastir. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti je rekao da u incidentu nije učestvovala vojska i policija iz Srbije, kao i da su se Srbi pobunili "ne želeći više da trpe Kuritjev teror" i da je bilo pitanje vremena.

Prilikom obavljanja policijskih poslova, u 02.34 u Sjevernoj Mitrovici, jedinica za brzu intervenciju granične policije primijetila je da su na ulazu u selo Banjska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most, te je ulaz mosta bio blokiran“, saopštila je policija.

Tri jedinice su, dodaje policija, krenule u pravcu lokacije.

“Čim su stigle na mjesto blokade, naišle su na otpor, gdje je sa nekih položaja pucano iz različitog arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i pištolje, pri čemu su upucana dva policajca“, navodi se u saopštenju.

Jedinice policije, kako tvrde, reagovale su u samoodbrani i uspele su da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje pogođenih kolega.

“Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog, dok je drugi povrijeđen“, navodi se u saopštenju.

Brnabić: Za sukob jedini krivac Kurti – ovo je njegov životni san

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao u svom govoru u Ujedinjenim nacijama da je moguće i izvjesno da do sukoba, kao što je današnji u Banjskoj, može doći na Kosovu.

Ona je u gostovanju na televiziji Pink ocijenila da je za sukob jedini krivac premijer Kosova Aljbin Kurti i da je ovo njegov životni san.

Policija: Uhapšen još jedan napadač naoružan dugim puškama i municijom

Policija Kosova saopštila je da je usljed posvećenosti i zalaganja nadležnih policijskih jedinica, u okviru bezbjednosnog perimetra uhapšen još jedan napadač, koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom.

"U kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike je smanjen, ali je bezbjednosna situacija i dalje napeta, dok su policijske jedinice tokom kontrole na pojedinim lokacijama, stambenim objektima i u pojedinim vozilima koja su se nalazila oko manastira u Banjskoj, pronašle arsenal oružja", navedeno je u saopštenju kosovske policije.

Prema prvim informacijama, riječ je o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme, među kojima je i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, pištolja, mitraljeza, kalašnjikova, zolja i drugo.

Policija je potvrdila da je pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušla u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.

Danas dan žalosti na Kosovu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedjeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjakuu.

Specijalno tužilaštvo Kosova: Pritvorenima zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je tokom akcije Kosovske policije privedeno šest lica, kojima je određeno zadržavanje od 48 sati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.