Vitamini i hrana koji sprječavaju pojavu karijesa na zubima

Vitamini i hrana koji sprječavaju pojavu karijesa na zubima

Među najraširenijim bolestima u svijetu je zubni karijes. Nažalost, više se liječe posljedice nego što se nastoji prevenirati pojava istog.

Pored svakodnevne higijene i redovnih stomatoloških pregleda, prevencija uključuje i zdrav životni stil, pri čemu je vrlo važan segment pravilna ishrana. Vjerovatno se pitate postoje li vitamini za zube i desni te kako ishranom spriječiti pojavu zubnog karijesa, ali i drugih oralnih bolesti, piše portal Kreni zdravo.

Uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni

Prije nego se upoznamo s najvažnijim vitaminima za zube i desni, treba obratiti pažnju na opšte smjernice kad je u pitanju uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni. Krenimo od najpoznatijeg savjeta, a to je da slatkiši pogoduju nastanku karijesa.

Obratite pažnju na dodati šećer. Najčešće se nalazi u procesuiranoj hrani, a to je sva ona hrana s većim spiskom sastojaka, dugim rokom trajanja i nerijetko atraktivnim pakovanjem. Posebno se ovde misli na slatkiše, sokove i gazirana pića, piše N1. 

Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kisjelinu koja oštećuje zubnu gleđ. To ne znači da šećer moramo u potpunosti izbaciti, ali svakako ga treba konzumirati u manjoj količini i tek povremeno.

Dobro žvakanje hrane pogoduje stvaranju pljuvačke koja će neutralizovati nastale kisjeline te nas prirodno štiti od nastanka karijesa. Dodajte koji badem ili orah te voćku u torbu za međuobrok.

Na tragu toga vrlo je važna i konzumacija dovoljne količine vode tokom cijelog dana. Redovna hidratacija pomaže u održavanju normalnog pH u ustima. Popijte koju čašu vode uz obrok, ali redovno pijte manje gutljaje vode tokom cijelog dana.

Već nam je dobro poznato kako mliječni proizvodi sadrže kalcijum, ali i fosfor koji je podjednako važan za zdravlje zuba. Osim nutritivne vrijednosti koja se pozitivno odražava na zdravlje zuba, mliječni proizvodi takođe normalizuju pH u usnoj šupljini.

Vitamini za zube i desni

Uslov za očuvanje zdravlja, pa tako i zdravlja zuba i desni, je uravnotežena i izbalansirana ishrana. To je ona ishrana koja osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, daje nam dovoljno energije te drži naš hormonski sistem i glikemiju stabilnom.

Pored uravnoteženosti, a što se odnosi na dovoljan unos proteina, masti i ugljenih hidrata, važna je raznolikost. Što više različitih grupa namirnica te različitih vrsta hrane unutar grupe unosimo, to smo sigurniji da zadovoljavamo potrebe za vitaminima i mineralima.

Kada govorimo o zdravlju zuba i desni, od posebne važnosti je nekoliko vitamina i minerala. Međutim, nedostatak drugih mikronutrijenata odraziće se na druge sisteme i organe u tijelu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.