Vuksanović: Formiranje Vlade ima i drugo poluvrijeme, na to Crna Gora nije navikla
Adrijan Vuksanović

Vuksanović: Formiranje Vlade ima i drugo poluvrijeme, na to Crna Gora nije navikla

Proces formiranja vlade ima neko svoje drugo poluvrijeme, na koje Crna Gora nije navikla. To je nešto novo sa čime se suočavamo i sa čim živimo, izjavio je predsjednik Hrvatske građanske alijanse (HGI) Adrijan Vuksanović u jutarnjem programu TV7.

“Kao što smo svjedoci, ovaj proces, dugo već traje, netipično za naše prilike. Dinamično je, turbulentno, uz jednu dozu neizvjesnosti, ali to je dio onoga što se zove demokratija. Pred nama je još neko određeno vrijeme koje moramo proći i izgraditi se u onom institucionalnom, ali i u onom drugom smislu”, rekao je Vuksanović.

Prošlo je nešto duže od mjesec kako je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao mandat stranačkom kolegi, lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću.

“Govorilo se o brojkama, u jednom trenutku došlo se do 54 poslanika koji bi dali podršku mandataru. Sa stanovišta političkog subjekta kojem pripadam, mi smo jasno kazali da su nam bitne vrijednosti i da gravitiramo određenim principima na osnovu kojih sklapamo određena savezništva ili ne ulazimo u njih. U posljednje vrijeme, ima onih koji žele 49 poslanika koji bi podržali 44. Vladu i to pravdaju određenim zakonima za koje postoji potreba tolikog broja ruku u zakonodavnoj vlasti, aludirajući na tri petine, izglasavanje u domenu sudstva, zatim reformu izbornog zakonodavstva”, rekao je Vuksanović.

Dodaje da se zna šta je potreban broj od te većine kako bi se formirala buduća Vlada.

“Ima puno spekulacija i svega ono što prati proces pregovaranja, ali nekad mi se čini da oni koji prizivaju broj 49, da im to samo služi da se zaklone od mogućih medijskih i paramedijskih udara onih koji su svjesni da neće biti dio ni one grupe poslanika od 41, odnosno da neće participirati u budućoj izvršnoj vlasti”, istakao je Vuksanović i poručio da će naredni period dati odgovore na sva pitanja.

Na pitanje da se u medijima nerijetko provlači priča da je na pomolu “izdaja” izborne volje od 30. avgusta, Vuksanović ocjenjuje da je u pitanju “besmislica”.

“To je besmislica. Tom logikom onda nije trebalo ni ići na izbore 11. juna ove godine. Neko drugi bi se mogao pozivati na izbornu volju iz 2016. ili 2012. godine. Nema tu nikakve izdaje. U Crnoj Gori imate novu političku raspodjelu, shodno tome se i razgovara i pregovara da se formira nova Vlada, ali očigledno je da postoji i oni kojima vrlo teško padaju opozicioni redovi i to su isti oni koji su za suverenistički blok govorili da bi po svaku cijenu uradili samo da ostanu na pozicijama vlasti. Vidite da su zapravo oni takvi, ali ja razumijem njihovu frustraciju. Ono što bi bilo ljekovito za tu istu frustraciju je da možda izvrše redukciju određenih stavova, principa, vrijednosti. Očigledno da nisu komplementarni gotovo ni sa kim na političkom polju Crne Gore”, zaključio je Vuksanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.