Crna Gora je ovog puta bila kraljica trilera: Jovetić u 97. minutu srušio Bugarsku, nada u EP još živi

Crna Gora je ovog puta bila kraljica trilera: Jovetić u 97. minutu srušio Bugarsku, nada u EP još živi

Triler u Kaunasu završen je nesrećno, jednom je moralo da se posreći i Crnoj Gori – pogotkom Stevana Jovetića u sedmom minutu nadoknade naši fudbaleri su savladali Bugarsku (2:1) i ostali u trci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Crna Gora je na tabeli preskočila Srbiju, ima bod više, ali i utakmicu manje. Kako god, pobijedila Srbija večeras Litvaniju ili ne, u oktobru u Beogradu igraće se meč ogromne važnosti – možda i presudan za odlazak u Njemačku 2024.

,,Sokoli“ su preživjeli sve protiv Bugarske – penal rivala odbranio je Mijatović, posljednjih pola sata igrali su bez Vujačića...

Ostavili su posljednji atom snage, ono najljepše za kraj – bila je to zaslužena nagrada.

Radulović je u odnosu na meč sa Litvanijom promijenio formaciju i šest igrača, ali se kao i u Kaunasu odlučio za dvije klasične ,,devetke“ – Nikolu Krstovića i, umjesto Stefana Mugoše, Uroša Đurđevića.

Selektor je najavio da će u meču s Bugarskom ekipa od starta biti poletnija, čvršća i konkretnija nego na Baltiku, i u uvodnom dijelu utakmice ,,sokoli“ su se i nametnuli kao ekipa koja želi kontrolu posjeda.

Gosti su, međutim, ostavljali malo prostora, a i kad ga je bilo – naši ga nijesu ,,osjećali“, kao u 10. minutu kada je Adam Marušić centrirao s desne strane, ali u šesnaestercu nije bilo nikoga.

Blok Bugara na 30-40 od gola funkcionisao je dobro, a postepeno je jenjavala i inicijativa crnogorskog tima.

U 19. je selekcija Mladena Krstajića imala veliku šansu da povede – Despodov je odigrao petom za Petkova, čiji je šut sjajno odbranio Milan Mijatović.

Dvadesetak minuta nije se ništa zanimljivo dešavalo pod Goricom, a u 25. je Radulović morao da izvrši izmjenu – Nikoli Šipčiću se neće da se u punom svjetlu predstavi crnogorskoj publici, zbog povrede ga je zamijenio Žarko Tomašević.

Crna Gora nije imala ideju kako da ugrozi disciplinovanog rivala, nije mogla da napravi višak ni po bokovima, ni kroz sredinu. Nedostajalo je ,,vica“, poteza koji bi probudio ekipu i razgalio publiku, ali se to ispostavilo kao zatišje pred buru.

Marušić je u 43. ,,spojio“ sa golom Marka Bakića, a vezista OFI-ja u zicer situaciji šutirao u golmana, da bi u nastavku akcije Marušić izborio korner.

Crna Gora se tada ,,preselila“ na protivničku polovinu i povela u smiraj poluvremena – Marko Janković je izveo korner, Tomašević šutirao glavom, nakon čega se lopta odbila do Stefana Savića čiji je udarac lijevom nogom uz odbitak od golmanove noge završio u mreži.

Drugi uzastopni pogodak sjajnog štopera u kvalifikacijama.

Idealan završetak poluvremena za ,,sokole“, gol koji je ,,pokrio“ brojne nedostatke u igri, ali nije mogao da ih izbriše.

Zbog toga je Radulović reagovao i, kao u Kaunasu, od starta nastavka na teren poslao kapitena Stevana Jovetića, dok je na klupi ostao Đurđević koji ni u 12. nastupu za Crnu Goru nije postigao gol, mada je bilo očigledno da je u meč ušao silno motivisan.

Radulović se u 59. našao na mukama jer je Igor Vujačić dobio drugi žuti karton, ali je još veću štetu spriječio sjajni Mijatović – nakon faula štopera Rubina iz Kazanja nad Delevim, sudija Harm Omers dosudio je jedanaesterac, koji je neuspješno izveo Kiril Despodov.

Nakon VAR provjere šutirao je u donji desni golmanov ugao, Mijatović ga ,,pročitao“ i sačuvao vođstvo Crnoj Gori.

S igračem manje taktika je morala da se mijenja, Krstović je pomjeren na lijevu stranu, a uskoro je zamijenjen zbog povrede.

,,Sokoli“ su dobili na brzini ulaskom Dritona Camaja, a uskoro je i cijela ekipa morali da ,,ubaci“ u brzinu više.

Bugarska je izjednačila u 79. minutu poslije izgubljene lopte na sredini terena – Delev je šutirao iskosa s lijeve strane i pogodio stativu, a odbitak je glavom u mrežu sproveo Preslav Borukov.

Brojčano slabija, Crna Gora nije imala kud – Radulović je na teren poslao Marka Vukčevića i Stefana Mugošu, i tek što su ušli zatresla se prečka.

Stevan Jovetić nije imao sreće da lopta ode koji centimetar niže, ali je Crna Gora imala sreće pred svojim golom.

Borukov je mogao da pogodi poslije problema Mijatović sa hvatanjem lopte, potom je Jankov šutirao pored stative, šansu je imao i Stojanov, u nadoknadi Čočev…

A onda – eksplozija. Sjajni Camaj je u 97. minutu centrirao, a Stevan Jovetić glavom pogodio suprotni ugao.

Crna Gora je ,,živa“, Crna Gora i dalje može na Evropsko prvenstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.