Damjanović: Dug Instituta biće umanjen za oko dva miliona eura
Institut Simo Milošević, Igalo

Damjanović: Dug Instituta biće umanjen za oko dva miliona eura

Ministarstvo finasija potpisalo je Protokol o saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita, kojim se dug Instituta Doktor Simo Milosević prema Jugobanci u stečaju umanjuje za iznos koji Srbija duguje Crnoj Gori, po osnovu stare devizne štednje. Riječ je o iznosu od oko 2 miliona eura, međutim to ipak ne rješava probleme Instituta, zbog čega se zaposleni svakako spremaju za protrest ispred Vlade iduće sedmice.

Dug od oko 7 miliona trebalo bi da se umanji za manje od 2. To je tek neznatno rasterećenje ali bar za sada sprečava stečaj u Institutu kojem je milionska blokada zbog višedecenijskog duga Jugobanci prelila čašu.

"Dobija se neki neto iznos duga koji bi u ovom trenutku bio oko 5,3 miliona eura, gdje bi država u ime Instituta imala obavezu da taj dug izmiri i time se prvo umanji dio duga Instituta prema Agenciji za depozite drugo otkloni mogućnost stečaja", kazao je Damjanović.

Protokol definiše da Jugobanka smanji potraživanja od Instituta za 10 odsto. Predviđa i da se posebnim sporazumom koji će biti potpisan do 30. septembra dodatno preciziraju svi problemi.

"Nesporna obaveza po izvršnoj i pravosnažnoj presudi od nekih 7,4 miliona eura koju ima Institut odnosno Crna Gora prema Agenciji za depozite odnosno bivšoj Jugobanci AD u strečaju namirila na način da se umanji za diskont koji će biti dogovoren između Ministarstva finansija Srbije i Ministarstva finansija Crne Gore i Agencije, i za obaveze po osnovu stare devizne štednje koje su po procjeni iz Srbije negdje na nivou od oko 1,33 miliona eura. To su obaveze pema Crnoj Gori", kazao je Damjanović.

Uzaludni su stalni protesti, blokade granica, najave štrajka, peticije. Zaposleni sve čine da skrenu pažnju nadležnih ali nema odgovora na pitanje šta dalje ali ni zašto luta odobrenih 600 hiljada eura pozajmice Elektroprivrede. Večeras nema blokade graničnih prelaza ali ni raspoloženih u Institutu da komentarišu novu situaciju. U Sindikatu se pripremaju za novi protest, ispred Vlade u Podgorici 7. septembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.