Uprava za bezbjednost hrane: Opasnog pesticida nema u hrani
Ilustracija

“Izvinjavamo se javnosti“

Uprava za bezbjednost hrane: Opasnog pesticida nema u hrani

Demantujemo navod da je u voću kojem je spriječen uvoz u Crnu Goru porijeklom iz Srbije bilo zabranjenog pesticida Hlorpirofosa, saopštila je Uprava za bezbjednost hrane.

Iz Uprave tvrde da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu.

“Uprava za bezbjednost hrane koristi priliku da demantuje navod da je u voću kojem je spriječen uvoz u Crnu Goru porijeklom iz Srbije bilo zabranjenog pesticida Hlorpirofosa. Tačno je da smo naložili uništavanje blizu 10 tona koštičavog voća, ali isključivo zbog količine rezidua pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i kod nas i u Republici Srbiji dozvoljeni za upotrebu”, navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane.

Napominju da kao i u prethodnom periodu sprovode redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi svježe voće i povrće, a o čemu su već više puta informisali javnost.

“Pojačanom kontrolom ustanovljen je prisustvo prekomerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom. Napominjemo da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o Hlorpirifosu”, dodaju iz Uprave.

Do povećane količine ovih rezidua, po njihovim riječima, može doći usljed prekomjerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida.

“Napominjemo da sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglasenih pošiljki. Kako je svaki naš mjesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mjesecu tako smo na pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije”, istakli su iz Uprave.

Ono što je najvažnije je, kako kažu, da su postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i “svrha našeg djelovanja.”

“Naravno naši izveštaji će kao i do sada uvijek biti dostupni javnosti, a naš rad transparentan što smo više puta i dokazali. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju. Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu”, zaključuju iz Uprave za bezbjednost hrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.