Zemlje članice EU kupuju znatno više ruskog gasa
Ilustracija

Zemlje članice EU kupuju znatno više ruskog gasa

Članice Evropske unije sada kupuju znatno više ruskog tečnog gasa (LNG) nego prije invazije na Ukrajinu, a najveći kupci su Španija i Belgija, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije "Global vitnes".

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU kupile su 22 miliona kubnih metara ruskog LNG, što je 40 odsto više nego u istom periodu 2021, pokazuju podaci „Global vitnesa“, prenosi Hina.

Zemlje EU sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog prosjeka koji iznosi šest odsto, dok je vrijednost uvoza iznosila 5,29 milijardi eura.

U martu je komesarka EU za energetiku Kadri Simson pozvala članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski tečni gas, a španska ministarka energetike Teresa Ribera zatražila je od kupaca u Španiji da više ne sklapaju ugovore o nabavci ruskog gasa.

Nedavno istraživanje “Global vitnesa“ pokazalo je da su britanski Šel i francuski Total nastavili da trguju ruskim tečnim gasom i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Total je najveći kupac sa gotovo 4,2 miliona kubnih metara ruskog LNG od početka godine.

Šel je od marta do decembra prošle godine kupio i prodao 12 odsto ruskog izvoza, što je više od sedam i po miliona kubnih metara, navode autori rezultate odvojene analize. Španija je sada na drugom mjestu globalne ljestvice kupaca ruskog tečnog gasa, odmah iza Kine, s udjelom u ruskoj prodaji od 18 odsto, dok je Belgija na trećem mjestu sa 17 odsto. U 2021. bile su na petom, odnosno na sedmom mjestu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.