Ministarstvo kapitalnih investicija ne razmatra smanjenje akciza na cijene goriva
Ilustracija

Ministarstvo kapitalnih investicija ne razmatra smanjenje akciza na cijene goriva

Deseto po redu ovogodišnje podizanje cijena goriva u Crnoj Gori zabrinulo je kompletnu crnogorsku javnost, i već poslednje dvije sedmice postoji pritisak da država regauje i snizi akcize na gorivo kako bi zaustavila eventualni novi talas poskupljenja osnovnih namirnica.

Ministars finansija Aleksandar Damjanović nam je potvrdio da još uvijek ne razmatraju snižavanje akciza.

"Još uvijek ne razmatramo, pravimo analize i cijene sada nisu veće nego prošle godine kada smo sprovodili mjere, u nivou su regionalnog prosjeka, a situaciju pratimo svakodnevno i reagovaćemo ukoliko se trend nastavi", saopštio je "Danu" Damjanović.

Kada je riječ o cijenama u regionu, najskuplje gorivo plaćaju stanovnici Albanije, ali se obračun cijena u toj državi vrši na dnevnom nivou, pa je po poslednjem litar benzina 1.88 eura, a dizela 1.84. U Srbiji je BMB 95 1.62, a BMB 98 1.78 eura, dok je dizel 1.67 eura, a obračun se vrši na nedjelju dana. Litar benzina u Bosni i Hercegovini (BiH) košta 1.42 eura, a dizela 1.47 eura. Najjeftinije gorivo u regionu plaćaju stanovnici Sjeverne Makedonije 1.42 eura za benzin i 1.30 za dizel. Gorivo je u Hrvatskoj i Sloveniji na sličnom nivoru kao i kod nas, iako su obje države članice EU. U Sloveniji je dizel 1.57, a benzin 1.54 eura. U Hrvatskoj je čak jeftinije, dizel 1.52, benzin 1.57 eura.

Inače, građani Crne Gore na litar eurodizela plaćaju 11 centi veću akcizu od građana Evropske unije, odnosno 19 centi za litar benzina.

Zbog toga su u prethodnom periodu, iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG), ali i iz Unije slobodnih sindikata pozivali Vladu da snizi akcize i izmijeni odluku o formiranju cijena goriva, s obzirom na to da je donijeta davne 2001. godine, naročito zbog uslova na tržištu koji su se u međuvremenu drastično promijenili.

Sve vrste goriva od prije dva dana su skuplje od cent do tri centa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Eurosuper 95 i 98 poskupio je tri centa i u narednih 15 dana koštaće 1,65 eura, odnosno 1,69 eura.

Cijena eurodizela veća je cent i iznosiće 1,55 eura. Lož-ulje je skuplje dva centa, i sada košta 1,53 eura.

Posljednje promjene cijena bile su 15. avgusta, kada su sve vrste goriva poskupile tri do deset centi. Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun bi trebalo da bude 11. septembra, dok će eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiti od 12. septembra.

Umanjenje akciza na gorivo od maja prošle do februara ove godine kako je ranije saopšteno iz Ministarstva finansija bilo je osjetan atak na državni budžet, jer su analize pokazale da je država kroz ove ustupke građanima i privredi, ostala bez, okvirno, 50 miliona eura prihoda.

Gorivo najjeftinije u Rusiji, najskuplje na Islandu

Kada je riječ o cijenama u Evropi, najjeftinije gorivo plaćaju stanovnici Rusije, gdje litar BMB 95 i BMV 98 koštaju 55, odnosno 65 centi, dok je litar dizela 61 cent. Kada je riječ o državama u kojima je gorivo značajno skuplje, prednjače Island gdje je benzin 2.23, a dizel 2.19 eura. Preko dva eura za litar benzina plaćaju i stanovnici Danske (dva eura), Lihtenštajn (2.13 eura), Norveškoj (2.07) i Švajcarskoj (2.14 eura). Dizel je u Švedskoj 2.08 eura, Švajcarskoj 2.02, Lihtenštajnu 2.01 euro, a u Norveškoj 1.90.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.