Vašington gradi jače veze sa Seulom i Tokijom: Poruka za Kinu i Sjevernu Koreju
Ilustracija

Vašington gradi jače veze sa Seulom i Tokijom: Poruka za Kinu i Sjevernu Koreju

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan uspostaviće čvršću saradnju na polju bezbjednosti na prvom takvom sastanku u petak blizu Vašingotna s kog će Kini, ali i Sjevernoj Koreji poslati poruku jedinstva.

Južnokorejska agencija Jonhap piše da bi Pjongjang mogao da ispali balističku raketu tokom sastanka kako ga trojica čelnika ne bi zaboravila.

Džo Bajden je odlučio da primi japanskog premijera Fumija Kišidu i južnokorejskog predsjednika Jun Suk-Jeola u Kamp, u Kamp Dejvidu, ljetnoj rezidenciji američkih predsjednika, čije ime se povezuje s bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

“To pokazuje važnost koju pridajemo ovom velikom događaju“, komentarisao je u srijedu Kurt Kampbel, glavni savjetnik američkog predsjednika za Aziju, na okruglom stolu koji je organizovao istraživački institut Brukings.

Rekao je da se na samitu, prvom takvom nakon više susreta trojice čelnika na rubu velikih međunarodnih skupova, treba da budu objvljene dvije informacije.

Prvo, SAD, Japan i Južna Koreja će se obvezati da će ovakav sastanak održavati svake godine.

Drugo, tri zemlje će uspostaviti “hitan komunikacijski kanal između predsjednika država, vlada i drugih čelnika njihovih administracija“.

To će biti neka vrsta “crvenog telefona“ s tri slušalice, u kraju svijeta koji živi pod prijetnjom sjevernokorejskog nuklearnog programa i strahuje od kineske invazije na Tajvan.

“Napravili smo upravo ono što Kina nipošto nije htjela“, rekao je američki ambasador u Japanu Ram Emanuel u događaju nakog okruglog stola u srijedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.