Zašto je nova varijanta korone zabrinula naučnike?

Zašto je nova varijanta korone zabrinula naučnike?

Naučnici sugerišu da će Britanci možda morati ponovno da koriste maske jer je nova varijanta koronavirusa zabilježena u više zemalja.

Nova varijanta nazvana je BA.X, i navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako to još nije potvrđeno.

Neki naučnici već pozivaju na uvođenje novih mjera, ali drugi kažu da je prerano utvrditi da li bi varijanta mogla da dovede do nove pandemije, prenosi N1 Zagreb.

Dr Triša Grinhalg, međunarodno poznat stručnjak za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Univerziteta u Oksfordu, objavila je na Tviteru: “Čini se da je ponovno došlo vrijeme za uvođenje maski.”

Profesorka Kristina Pagel, matematičarka sa Univerziteta u Londonu, rekla je: “Za sve ostale — vrlo vrlo rano, ali ova varijanta korona virusa (sada u dvije zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omikrona. Ova varijanta ima potencijal da izazove veliki talas”, objasnila je.

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao “varijantu od interesa” nakon što je uočena u 51 zemlji, piše Express.

Kanadski evolucijski biolog T. Rajan Gregori takođe je zabrinut zbog nove varijante.

„Imajte na umu da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda neće moći da se takmiči s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživjeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući”, kazao je, dodajući da ga brine što je BA.X primijećen u više zemalja, odnosno što nije ograničen na samo jednu regiju.

Međutim, još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njena potencijalna povezanost s varijantom omikron mogla bi da znači da će i vakcina biti djelotvorna protiv nje, zaključuje Express.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.