Pica može da pomogne u ublažavanju bolnih simptoma autoimune bolesti

Pica može da pomogne u ublažavanju bolnih simptoma autoimune bolesti

Pica je jedna od omiljenih brzih namirnica, a čini se da i nije toliko štetna za naše zdravlje, prenosi N1.

Ukoliko je pica pripremljena od svežih sastojaka, može da ublaži simptome reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje.

To je autoimuna bolest koja se javlja kada imuni sistem greškom napada zdrave ćelije, izazivajući upalu i oticanje. Bolno stanje izaziva ukočenost zglobova, a lijeka nema.

Naučnici iz Italije, domovine pice, otkrili su da jedenje najmanje pola pice nedeljno može pomoći u smanjenju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom do 80 odsto.

Stručnjaci kažu da je to zbog antiinflamatornih svojstava koja se nalaze u nekim od svježih sastojaka.

- Korisni efekti su vjerovatno bili posledica mocarele i, u manjoj mjeri, maslinovog ulja, ali nismo mogli da procijenimo mogući efekat paradajz sosa - napisali su istraživači u zaključku studije objavljene u časopisu „Nutrients“.

Stručnjaci su analizirali vezu između konzumiranja pice i njenog uticaja na reumatoidni artritis kod 365 osoba između 18 i 65 godina. Učesnici koji su jeli pola pice više od jednom nedeljno prijavili su smanjenje bola u poređenju sa onima koji su jeli dvije pice mjesečno.

Oni sa težim oblicima bolesti koji su jeli pola pice nedeljno doživjeli su smanjenje bolova za 80 odsto u poređenju sa grupom koja ju je ređe konzumirala, prenosi Index.hr.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.