Veliko čišćenje okeana: Iz Pacifika izvučeno 11 tona platike
Ilustracija

Veliko čišćenje okeana: Iz Pacifika izvučeno 11 tona platike

Kompanija ”The Ocean Cleanup” je neprofitna organizacija specijalizovana za čišćenje okeana i raspolaže modernom tehnologijom. Tokom ove nedelje prilikom čišćenja dijela Pacifika izvučeno je 11.353 kilograma plastičnog otpada. Ovaj poduhvat smatra se jednim od najvećih čišćenja okeana u istoriji.

Svake godine milioni tona plastike bacaju se u okeane ili stižu riječnim tokovima. Ako se ništa ne preduzme, plastika će sve više zagađivati naše ekosisteme, zdravlje i privredu.

Osnovni motiv čišćenja okeana od plastike i drugog otpada je zdrava ekološka sredina. Čišćenje okeana sastoji se iz dvije faze, piše RTS.

Prvo se prikuplja plastika po različitim odabranim dejlovima okeana, a zatim se specijalnom tehnologijom izvlači na brod posebne namjene.

Pored okeana, čiste se i riječni tokovi jer njima smeće stiže u okean.

Cilj je da se plutajuća plastika smanji za oko 90 odsto do 2040. godine.

Za čišćenje mapiranog dijela Pacifika tokom ove nedelje korišćen je moderan tehnološki “Sistem 003“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.