Novo nevrijeme pogodilo Sloveniju: Broj žrtava raste, aktiviraju se klizišta
Foto: Pixsell

Novo nevrijeme pogodilo Sloveniju: Broj žrtava raste, aktiviraju se klizišta

Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija ARSO. Najmanje četiri osobe su poginule, a posljednja žrtva je muškarac koji je nastradao u nedelju kada je upao u septičku jamu dok je otklanjao posljedice poplave. Dok se očekuje smirivanje hidroloških prilika, mnoga mjesta sada ugrožavaju klizišta, prenosi N1 Ljubljana.

U Mostama kod Komende jedan muškarac je nastradao dok je otklanjao posljedice poplava. Kako su za N1 rekli u Policijskoj upravi Ljubljana, u nedelju prije podne su obaviješteni da je pronađena mrtva osoba u septičkoj jami.

Situacija je veći dio dana bila veoma ozbiljna duž rijeke Mure, koja je otkinula više od deset metara nasipa kod sela Dolnja Bistrica u opštini Črenšovci, piše N1 Ljubljana.

poplaveusloveniji2

Foto: Pixsell

“Novo jače nevrijeme koje je zahvatilo Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja sa jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grada idu prema jugoistoku“, objavio je ARSO.

Vlasti u Sloveniji naredile su evakuaciju u nekoliko sela i pokušale da zatvore rupu u nasipu, navodi N1 Ljubljana.

Bez struje je nešto manje od 3.000 ljudi.

U opštini Velenje pokrenuto je nekoliko novih klizišta.

Pozivi radnicima da ne idu na posao

Pojedina preduzeća koja su pogođena poplavama ili imaju radnike iz pogođenih područja prilagođavaju rad u proizvodinji za naredne dane.

Neka preduzeća produžuju kolektivni godišnji odmor, dok neka pozivaju radnike koji su u pogođenim područjima da se jave kako ne bi došli na posao.

Vodostaj rijeka polako opada

Vodostaji rijeka polako opadaju, a neke i dalje plave.

poplaveusloveniji

Foto: Pixsell

Sava plavi u svom srednjem i donjem toku.

Potrebna teška mehanizacija i aktivan mehanizam civilne zaštite

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič saopštio je da je EU na zahtjev Slovenije pokrenula Mehanizam civilne zaštite, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju.

Lenarčić je na Tviteru naveo da su Sloveniji potrebni teška mehanizacija sa operaterima i montažni privremeni mostovi.

“Lista potreba koju je Slovenija sastavila već je poslata zemljama članicama EU“, napisao je na Lenarčić.

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji.

Iz Poljske i Mađarske krenuli su kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenijela je STA.

“Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su ujutru iz Poljske“, saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani na Tviteru.

Najmanje četiri osobe su poginule od posledica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.