Broj stanovnika Crne Gore se u kontinuitetu smanjuje od 2018.
Ilustracija

Analiza DSD-a i CDT-a pokazala

Broj stanovnika Crne Gore se u kontinuitetu smanjuje od 2018.

U posljednjih pet godina, ukupan broj stanovnika Crne Gore se konstantno smanjuje usljed niske stope nataliteta i odlaska mladih iz zemlje. To su podaci koje su Društvo statističara i demografa (DSD) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavili u analizi „Zašto Crnoj Gori nije stalo do sopstvenog stanovništva?“.

Ukupna populacija Crne Gore je, kako se navodi, smanjenjena za 0,34 odsto 2021. godine, zbog povećanog mortaliteta u periodu pandemije koronavirusa, kada je zabilježena najveća stopa mortaliteta od Drugog svjetskog rata.

Međutim, iako se u 2022. godini mortalitet vratio na očekivani nivo, ističu da se ukupan broj stanovnika i dalje smanjuje po istoj stopi, ali ne zbog pandemije već zbog većeg odliva stanovništva.

"Nakon dužeg perioda usporenog, ali ipak pozitivnog rasta ukupne populacije, stanovništvo Crne Gore od 2018. godine dobilo je novo demografsko obilježje - smanjenje ukupnog broja stanovnika. Prema zvaničnim procjenama u 2022. godini iz Crne Gore se odselilo 1.951 lice više nego što se doselilo. Sa druge strane, umrlo je 47 lica više nego što se rodilo. Stoga, ukupna populacija smanjenja je za 1.998 lica ili za 0,33 odsto u odnosu na godinu ranije", piše u saopštenju. 

Iako prisutna u prethodnom periodu, imigracija ili doseljavanje nije bila dovoljna da kompenzuje prirodni i mehanički odliv stanovništva Crne Gore, zbog čega bilježimo smanjenje ukupnog broja stanovnika.

"Trenutno u Crnoj Gori, najvećim dijelom zbog aktuelne imigracije uslovljene dešavanjima nakon agresije Rusije na Ukrajinu, boravi preko 80 hiljada stranca a čini se da ovaj dio stanovništva još uvijek nije obuhvaćen kroz zvanične procjene ukupnog stanovništva koje trenutno živi na teritoriji naše zemlje kao uobičajenom mjestu boravka", navodi se. 

DSD i CDT već drugu godinu za redom pripremaju studiju u kojoj prikazujemo negativne demografske tokove.

"Godinama unazad pokušavamo alarmirati društvo, javnost i donosioce odluka na negativne pojave u našoj državi, koje su za dugoročnu posljedicu imale upravo gubitak najznačajnijeg resursa - stanovništva. Nadamo se da su ovi i drugi nalazi koje smo predstavili u publikaciji, dovoljan razlog da briga o populacionim kretanjima Crne Gore nađe svoje mjesto u javnim politikama, ali ne samo kroz finansijske podsticaje u izbornim godinama, već kroz dugoročnu i pažljivo kreiranu podršku za cjelovit razvoj pojedinca od njegovog rođenja do kraja života", zaključuje se. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.