Nakon što je vijekovima bilo izgubljeno u Rimu pronađeni ostaci pozorišta cara Nerona

Nakon što je vijekovima bilo izgubljeno u Rimu pronađeni ostaci pozorišta cara Nerona

U Rimu, glavnom gradu Italije, pronađeni su ostaci pozorišta cara Nerona.

Lokalni mediji su objavili da su ostaci pozorišta rimskog cara Nerona otkriveni tokom arheoloških iskopavanja u dvorištu palate Rovere u blizini Vatikana.

Privatno pozorište koje je izgradio Neron, koji je bio rimski car od 54. do 68. godine u starom Rimu, znalo se da postoji jer se njegovo ime spominje u drevnim tekstovima.

Tokom iskopavanja, arheolozi su pronašli mermerne stubove, ukrase od listova zlata i prostorije koje su korištene za dekoraciju pozorišta.

Daniela Porro, direktorica Arheološkog nalazišta u Rimu, opisala je otkriće kao "izuzetno važno".

Arheolog Renato Sebastiani, koji je inicirao iskopavanje, rekao je da su im arheološka otkrića ispod palače Rovere pružila mnogo informacija o širokom vremenskom rasponu od starog Rima do srednjeg vijeka.

Iskopavanja u palači Rovere počela su 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.