Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija

Čestitke povodom Vaskrsa

Crnogorski zvaničnici i zvaničnice uputili su svim pravoslavnim vjernicima čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Pravoslavni vjernici u nedjelju, 5. maja slave Vaskrs, a tim povodom su stigle i prve čestitke.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se proslavlja Vaskrsenje iz mrtvih Isusa Hrista. Prazniku prethodi Veliki post, 40-dnevni period posta, molitve i pokajanja.

Borovinić Bojović: Neka vaskrsne sve što je lijepo, dobro i plemenito

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i pravoslavnim vjernicima u Podgorici i Crnoj Gori.

„Želim da naš najveći hrišćanski praznik svima vama i vašim domovima donese radost, mir i ljubav kao najveći dar koji je čovječanstvo dobilo. Vaskrs kao obećanje vječnog života praznik je koji uvijek iznova obnavlja u nama nadu, vjeru i snagu da stvaramo i djelamo na ostvarenju potencijala koje imamo i kao ličnosti i kao društvo. Zato želim svima vama pojedinačno, ali i cijelom našem narodu vaskrsenje svega što je lijepo, dobro i plemenito, svega što je u korist budućnosti naše djece, naših prijatelja i susjeda. Hristos vaskrse", napisala je Borovinić Bojović.

Krapović: Samo složno i ujedinjeno možemo doprinijeti blagostanju i još većem napretku

Ministar odbrane Dragan Krapović uputio je čestitke mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave praznik po Julijanskom kalendaru.

"Neka nam praznik Hristovog vaskrsenja bude putokaz i ohrabrenje da istrajemo u zajedništvu, opraštanju i uzajamnom poštovanju, osnaži našu vjeru i odlučnost u suočavanju sa životnim iskušenjima i izazovima današnjeg vremena, doprinoseći izgradnji i očuvanju mira i sloge. Želim da nam praznični duh Vaskrsa bude pokretačka snaga da zajedno radimo za dobrobit svakog pojedinca, jer samo složno i ujedinjeno možemo doprinijeti blagostanju i još većem napretku svih građana Crne Gore. Želim vam da praznične dane provedete u dobrom zdravlju, duhovnom miru i spokoju, dijeleći radost Vaskrsa sa svojim najbližima. Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse", napisao je Krapović.

LP: Vaskrs prilika da radost podijelimo sa svim ljudima

Liberalna partija je čestitala Vaskrs svim građanima pravoslavne veroispovijesti, sveštenstvu i svima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

"Neka praznični dani pred nama budu prilika da se podsjetimo vrijednosti zajedništva, praštanja i bratstva među svim ljudima. Crna Gora uvijek je živjela zajedništvo koje je najveća vrijednost našeg društva pa u vaskršnjim danima podijelimo radost sa svima, prijateljima, komšijama i dragim ljudima. Želimo vam svaku ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i radost", navodi se u čestitki.

Ibrahimović: Čuvajući bogatstvo različitosti, gradimo društvo sloge i povjerenja

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu.

„Vjerski praznici su prava prilika da se podsjetimo na važnost jedinstva, solidarnosti, društvenog i porodičnog mira. Cijeneći i čuvajući bogatstvo različitosti koje oduvijek u Crnoj Gori baštinimo, gradimo društvo sloge i povjerenja.

„Solidarnost i spremnost da se pomogne drugom i drugačijem, jača dodatno međusobno poštovanje. U ime Bošnjačke stranke, i u svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg praznika. Neka ovaj praznik donese blagostanje, zdravlje i duhovni mir i još jednom podsjeti na važnost međusobnog uvažavanja, tolerancije, povjerenja i razumijevanja, bez obzira na vjeru, naciju ili političko opredjeljenje“, navodi se u čestitki Ibrahimovića.

Đeka: Vaskrs da ojača nadu i vjeru u bolju budućnost

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka uputio je čestitke pravoslavnim crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima.

"Praznik ponovnog rađanja neka bude podstrek za slogu i podsjeti nas na vrijednosti zajedničkog života koje naše društvo baštini. Neka ovaj praznik ojača nadu i vjeru za bolju budućnost. Želim da dane Vaskrsa provedete u zdravlju sa svojim najbližima, čineći dobra djela. Vrijednosti na koje Vaskrs podsjeća neka budu vodilja u svemu što činite za sebe, svoje bližnje i društvo u cjelini. Srećan Vaskrs", napisao je Đeka.

Bogdanović: Pobijedimo stege podjela

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata, je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, čestitao "dan trijumfa života nad smrću i pobjede dobra nad zlom".

"Kroz praznik Vaskrsenja Hristovog kojeg proslavljamo danas uviđamo suštinu života, prolaznost svega materijalnog i fizičkog, a vječnost u vremenu onog duhovnog - vječnih vrijednosti mira, ljubavi, sloge i praštanja među ljudima!

"Neka nam najsrećniji dan u životu svakog hrišćanina, bude motiv, da kao što je Hrist pobijedio smrt i prolaznost, zajedničkim snagama pobijedimo stege podjela i gledanja jednih na druge kao na protivnike, a ne braću, sestre i prijatelje koji dijele sudbinu svoje zemlje i djece, pa tako i njen izvjesni napredak, koji može doći isključivo zajedničkim radom na njemu, a najbolji doprinos tome je rad svakog pojedinca na samom sebi i na budućnosti svojih potomaka!

"Naša zajednička kuća, kao nikad u svojoj istoriji žudi za sveopštim vaskrsenjem, za pobjedom dobra nad zlom, poštenjem nad korupcijom, svjetlosti nad tamom, svijetle budućnosti nad mračnom prošlošću i ljubavi nad vještački izazvanim podjelama.

"Neka ovi dani budu dani početka naših zajedničkih pobjeda koje će Crnu Goru učiniti toplim domom svake njene kćerke i svakog njenog sina, bez izuzetka, jer je svaki dio tkanja ove najljepše zemlje na svijetu podjednako njen!

"U ime započetog napretka koji je najveći dug prema svojoj zemlji, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore pravoslavne vjere čestitam dan Vaskrsenja Hristovog - Hristos voskrese - vaistinu voskrese", napisao je Bogdanović.

Kovačević: Nikšić se vratio svojim korijenima

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Gospdinu Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, Arhijerejskom namjesništvu nikšićkom i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve, "sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti."

„Svi naši porazi i pobjede u ovom svijetu ne mogu se mjeriti sa Istinom da je Hristos vasrksao, pobijedio smrt i mrtvima u grobovima darovao život. Tu Istinu pronosi već više od osam vjekova na ovom prostoru naša pomjesna Crkva, počev od Svetog Save pa do današnjih arhijereja na njegovom tronu i tronovima naših drevnih eparhija. Oni koji su prije skoro pet godina krenuli u pokušaj da Srpsku pravoslavnu crkvu unište u Crnoj Gori i dalje nisu odustali od toga nauma, i dalje siju mržnju i žele da spriječe pomirenje naroda. Ali moramo ostati mirni i uz ljubav imati strpljenje i snagu da sačekamo momenat kada će ta mržnja nestati. Istinu pokušavaju da sakriju od nas, da je ućutkaju, kao što pokušavaju da dokažu da je i naš Nikšić nečiji drugo grad a ne Svetog Vasilija Ostroškog. Ipak Istina uvijek nađe put a od prošle godine Sveti Vasilije Ostroški je i formalno postao slava našeg grada. Iako je to samo simbolična potvrda onoga što narod odavno osjeća ima onih koji se i protiv toga bune i koji bi željeli da one sile zla protiv kojih smo se borili prije četiri godine dobiju u Nikšiću priliku da nastave svoj posao protiv naše Crkve i naroda. Nikšić im na to odgovara svakog 12. maja svojom veličanstvenom Litijom u slavu Svetog Vasilija Ostroškog i vaskrslog Hrista a tako će biti i ove godine. Nikšić se vratio svojim korijenima i sada može sigurnije da zakorači u bolju budućnost davajući dovoljno prostora svakome da se ostvari na ličnom i profesionalnom planu“, naveo je Kovačević.

On je poželio da "ovaj veliki praznik svima podari mudrost, strpljenje i hrabrost da ostanemo zdravi tijelom i duhom" i da "istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke."

HNV: Praznik koji simbolizuje pobjedu nad smrću

Hrvatsko nacionalno vijeće je u čestitki navelo da predstojeći praznik simbolizuje pobjedu nad smrću.

"Povodom najvećeg kršćanskog blagdana koji simbolizira Božju, ali i čovjekovu, pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, kao i vjeru u vječni život, svim pravoslavnim vjernicima srdačno i tradicionalno, s 'Hristos vaskrese' čestitamo Uskrs", navodi se u čestitki.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.