Putin: Mirovni proces u potpunosti zavisi od Ukrajine, oni su na potezu
Vladimir Putin

Putin: Mirovni proces u potpunosti zavisi od Ukrajine, oni su na potezu

Ukrajinske vlasti odbile su da pregovaraju s Rusijom prošlog proljeća, uprkos spremnosti Moskve da razgovara o uslovima mirovnog sporazuma, pa sada mirovni proces u potpunosti zavisi od Kijeva, rekao je predsjednik Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku s afričkim čelnicima.

”Nakon povlačenja naših trupa iz okoline Kijeva – a to smo zamoljeni da učinimo kako bismo stvorili uslove za sklapanje konačnog sporazuma – kijevske vlasti su napustile sve prethodne dogovore. Stoga vjerujem da je lopta u potpunosti na njihovoj strani’,’ rekao je ruski predsjednik.

Putin je dao do znanja da neće otkriti uslove sporazuma prema kojem se strane kreću. Istovremeno je kazao da je neutralni status Ukrajine od temeljne važnosti za Rusiju.

”Moskva je pažljivo proučila prijedloge za postizanje mira u Ukrajini koje su izradile afričke zemlje”, dodao je Putin.

Uvjerava da Rusija cijeni uravnotežen pristup afričkih država u pronalaženju rješenja sukoba i njihovo odbijanje da podrže “antirusku kampanju”. Obećao je da će njihove ideje shvatiti “vrlo ozbiljno i s velikom pažnjom”.

”Mi sa svoje strane nikada nismo odbijali pregovore, uvijek smo govorili da smo spremni nastaviti dijalog”, rekao je Putin.

Moskva i Kijev nisu objavili nacrt mirovnog sporazuma o kojem se raspravljalo prošlog proljeća. Putin je tek pokazao dokument afričkim čelnicima na sastanku u junu. Kako su pisali ruski mediji, dokument je predviđao fiksiranje stalnog neutralnog statusa u Ustavu Ukrajine uz pomoć zemalja garanata – Rusije, SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Kine.

Autor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.