Tropske vrućine stigle i u Crnu Goru: U pojedinim gradovima Evrope do 49 stepeni
Ilustracija

Tropske vrućine stigle i u Crnu Goru: U pojedinim gradovima Evrope do 49 stepeni

Tropski talas vrućina pogodio je Crnu Goru. Za sjutra se najavljuje maksimalna dnevna temperatura od 39 stepeni Celzijusa, u ponedjeljak 40, a u utorak i do 41 stepen. Na snazi je narandžasti meteo alarm.

Za sjutra se u Crnoj Gori najavljuje sunčano i veoma toplo.

Prema najavi iz HMZCG, na sjeveru ujutru po kotlinama ponegdje moguća kratkotrajno magla. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 13 do 25, najviša dnevna od 30 do 39 stepeni.

U Podgorici će biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 39 stepeni.

Da se i Evropa i svijet suočavaju sa ekstremnim temperaturama, svjedoče i najave da će temperatura u pojedinim evropskim gradovima dostići nevjerovatnih 49 stepeni Celzijusa.

U šesnaest gradova širom Italije izdata su crvena upozorenja jer južna Evropa i dalje doživljava žestoke vrućine i suočava se sa mogućnošću rekordnih temperatura, piše Gardijan, a prenosi Danas.

Rim, Firenca i Bolonja su među područjima pogođenim toplotnim talasom, a prognostičari sugerišu da bi na Siciliji i Sardiniji temperature mogle da dostignu do 49 stepeni Celzijusa što bi bilo najtoplije ikada zabilježeno u Evropi.

Esktremne temperature bilježe se i u djelovima Francuske, grčke, Španije. Meteorolozi širom Evrope upozoravaju na ekstremne temperature, dok ljekari gotovo svakodnevno upozoravaju građane da u kritičnim djelovima dana, od 11 do 18 sati bez prijeke potrebe ne izlaze vani. Takođe, u nekim djelovima Evrope je zbog ekstremnih temperatura preporučeno da se radi od kuće. Strahuje se i od pojave požara.

Kako pišu hrvatski Index i agencija Hina, američki meteorološki zavod je za više od 100 miliona građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a osobito opasni uslovi  predviđaju se u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog visoke opasnosti po zdravlje pozivao građane na dodatan oprez. Sjutra se očekuju visoke temperature u splitskoj i riječkoj regiji za koje je na snazi narančasto upozorenje koje predstavlja veliku opasnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.