ASP: Od pasoša 8,7 miliona, Vladi 34 miliona prebačena u trezor
Ilustracija

ASP: Od pasoša 8,7 miliona, Vladi 34 miliona prebačena u trezor

Za šest i po mjeseci ove godine, po osnovu 87 odobrenih ekonomskih pasoša je uplaćeno 8,7 miliona eura na poseban račun za razvoj manje razvijenih opština, dok je istovremeno sa tog računa tehnička Vlada uzela 34 miliona, koji su prebačeni na glavni račun državnog trezora, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Prema podacima Akcije za socijalnu pravdu (ASP), u januaru ove godine je uplaćeno 1,4 miliona za ekonomske pasoše, u februaru 2,6 miliona, u martu 1,5 miliona, u aprilu 2,3 miliona, u maju 0,7 miliona, a u prvom dijelu juna 0,2 miliona.

"Početkom ove godine je na tom računu bilo bezmalo 33 miliona eura, a oni su na glavni račun državnog trezora prebačeni 13. januara i tako su prikazani kao prihod državne kase. Još nepunih 1,1 miliona je tehnička vlada uzela 2. marta, kada je taj iznos prebačen na račun glavnog trezora. Kako je za šest i po mjeseci ove godine od uplata za izdate ekonomske pasoše prihodovano 8,7 miliona eura, a nakon prebacivanja 34 miliona državnoj kasi, na posebnom računu za razvoj manje razvijenih opština je sredinom prošlog mjeseca ostalo nepunih 7,6 miliona eura", navode u saopštenju. 

Novac se, kako ističu iz Akcije za socijalnu pravdu, na ovaj poseban račun kod Agencije za investicije slivao od 2020. po Odluci o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

"Ova Odluka prestala je da važi krajem prošle godine, a kontroverzni program ekonomskog državljanstva, zbog kojeg je zemlja trpjela kritike sa međunarodnih adresa, pokrenula je svojevremeno bivša vlada Demokratske partije socijalista, a nastavile ga kasnije vlade", poručuju u saopštenju.

Naglašavaju da je tehnička vlada je odlučila da 13 opština na sjeveru zemlje dobije po milion eura od ovog novca za svoj infrastrukurni razvoj, a moći će da ih koriste za projekte za koje nije obezbijeđena predpristupna pomoć od Evropske Unije.

"Ipak, radi se o 13 miliona eura prikupljenih po osnovu programa ekonomskog državljanstva, dok nije poznato kako će biti iskorišteno preostalih 30-tak miliona eura, koje je manjinska vlada (bez političkog legitimiteta, ali postupa kao da je u punom mandatu) prebacila u državnu kasu", poručuju iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Poručuju da intencija buduće vlade mora biti da se i preostali novac, kao i onaj koji će tek biti prikupljen, iskoristi isključivo za razvoj manje razvijenih opština i za održive projekte u njima, a ne da znatan dio bude "izvučen" kroz već razrađene i poznate šeme, poput konsultantskih usluga, izmjena i dopuna istih projekata, formiranja raznoraznih i nepotrebnih komisija i timova, preplaćivanja cijene radova...

"Ovo posebno što je objavljeno da se razmatra više stotina zahtjeva za dobijanje ekonomskog državljanstva, koji su podnijeti do kraja prošle godine, pa je jasno da bi odobravanje i dijela tih zahtjeva značilo nove višemilionske prihode na namjenski račun za razvoj nerazvijenih opština. Evropska komisija je u kontinuitetu oštro kritikovala ovaj program, tražeći da se preispita šema dodjele ekonomskog državljanstva zbog izraženih rizika za sistem pranja novca, utaje poreza, finansiranje terorizma, korupcije", zaključuju iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.