Stoltenberg: Erdogan pristao da proslijedi parlamentu kandidaturu Švedske za NATO

Stoltenberg: Erdogan pristao da proslijedi parlamentu kandidaturu Švedske za NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pristao je da proslijedi parlamentu kandidaturu Švedske za pridruživanje vojnom savezu NATO, izjavio je u ponedjeljak, 10. jula generalni sekretar Jens Stoltenberg, uoči samita NATO u Vilnjusu.

“Drago mi je da objavim… da je predsjednik Erdogan pristao da proslijedi protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini što je prije moguće i da blisko sarađuje sa skupštinom kako bi se obezbijedila ratifikacija“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare 10. jula uveče.

Švedska i Finska su prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, odustajući od dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja.

Sve članice NATO-a moraju odobriti kandidature za članstvo.

Turska je u martu ratifikovala sporazum o pristupanju Finske Alijansi, ali ne i za Švedsku tvrdeći da ta skandinavska zemlja pruža utočište pripadnicima militantnih grupa (posebno članovima Kurdistanske radničke stranke – PKK) koje Ankara smatra teroristima.

Finska je formalno postala 31. članica NATO 4. aprila.

Sve članice moraju da odobre zahtjev za članstvo, što Turska i Mađarska još nisu uradile kada je riječ o Švedskoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje Stokholm da pruža utočište pripadnicima militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima.

Erdogan tvrdi da pristalice zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) nastavljaju da organizuju proteste u Švedskoj i finansiraju, kako navodi, terorističke grupe što je neprihvatljivo za Tursku.

Švedska je saopštila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u pregovorima sa Turskom, ali Erdogan još nije nagovijestio da je spreman da odobri njeno članstvo.

Samit NATO u Viljnusu se održava 11. i 12. jula.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.