Radulović: Presuda znači da rješenje o smjeni Brđanina nije donijeto
Zoran Brđanin

Radulović: Presuda znači da rješenje o smjeni Brđanina nije donijeto

Govoreći o presudi Upravnog suda kojom je poništena smjena Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije, advokat Veselin Radulović rekao je za Portal RTCG da se poslije te presude smatra kao da rješenje kojim je Brđanin razriješen dužnosti direktora Uprave policije nije ni donešeno.

"Kada Upravni sud poništi rješenje organa uprave predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen. U konkretnom slučaju, to znači da se smatra kao da rješenje kojim je Brđanin razriješen dužnosti direktora Uprave policije nije ni donešeno. Slučaj je dodatno interesantan jer u međuvremenu nije imenovan novi direktor Uprave policije, već samo vršilac dužnosti. Vidjećemo kako će se Vlada odnijeti prema ovom pitanju i da li će donijeti rješenje o razrješenju vršioca dužnosti jer na poziciji direktora ne mogu biti dva lica, jedan u punom manadatu i drugi kao vršilac dužnosti", kazao je Radulović. 

1678139819veselinradulovicadvokatodborzapolitickisistem09022023marababovic2i1280x800

Veselin Radulović

Upravni sud poništio je rješenje Vlade Crne Gore kojim je Brđanin, krajem marta, razriješen dužnosti prvog čovjeka Uprave policije.  

U presudi Upravnog suda, naveo je Brđaninov advokat Siniša Gazivoda, piše da "predlog za prestanak mandata direktoru Uprave policije nije mogao biti zasnovan na članu 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima, pa samim tim ni rješenje o prestanku mandata".

 "Time je potvrđena i pozicija koju smo mi imali od početka ove nezakonite smjene. Ovim je dat konačan sud o zakonitosti predloga za razrješenje Brđanina. Upravni sud utvrdio je i da je rješenje o prestanku mandata donijeto proizvoljno i da to predstavlja kršenje međunarodnih standarda iz oblasti osnovnih ljudskih prava. S obzirom na to da odluka o prestanku mandata više ne postoji u pravnom prometu i da je predlog za razrješenje, po ocjeni suda, bio očigledno zakonski neutemeljen, Brđanin ima i pravo i obavezu da nastavi vršenje dužnosti", rekao je Gazivoda. 

Upravni sud Crne Gore smatra i da je Vlada, prilikom donošenja pobijanog rješenja, pogrešno primijenila odredbu člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima s obzirom da Uprava policije zaista nije samostalan organ uprave.

Brđanin je smijenjen 30. marta sa funkcije direktora Uprave policije Crne Gore, odlukom Vlade. Na njegovo mjesto je, kao vršilac dužnosti, postavljen Nikola Terzić, dotadašnji načelnik budvanske policije.

Vlada je, naveo je ranije advokat Gazivoda, donijela nezakonito rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije uz pogrešeno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede pravila postupka.

Predstavnici Vlade smatrali su prije smjene da Brđanin treba da snosi odgovornost zbog hapšenja pripadnika službi bezbjednosti, između ostalih i njegovog pomoćnika Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog osnova sumnje da je odavao tajne podatke kriminalcima.

Brđanin je, s druge strane, govorio da neće podnijeti ostavku, jer smatra da nema razlog da to učini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.