Od početka godine u Crnoj Gori šest potvrđenih infekcija zaraze HIV-om
Ilustracija

Institut za javno zdravlje objavio

Od početka godine u Crnoj Gori šest potvrđenih infekcija zaraze HIV-om

U Savjetovalištu za HIV Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), u kojem od 1. januara traje akcija besplatnog testiranja na HIV do 29. juna obavljeno je 145 brzih testova na HIV, od kojih je šest imalo pozitivan rezultat na anti-HIV antitijela.

"Prema podacima iz Registra za HIV, broj novoregistrovanih osoba inficiranih HIV-om u prvih šest mjeseci ove godine je dvadeset i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano osamnaest osoba", navodi se u sapštenju IJZCG.

Broj novoregistrovanih osoba podrazumijeva sve slučajeve HIV infekcije koji se prvi put registruju u našoj zemlji (novodijagnostikovane osobe i osobe koje su otkrile infekciju ranije van Crne Gore i po prvi put se javljaju kod nas gdje nastavljaju liječenje).

"Apelujemo na građane i medije da koristite pouzdane izvore informacija kao što su nacionalne zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije, kako bi se informisali, edukovali i na taj način pružili ispravne informacije, obzirom da je prvi korak u sprečavanju širenja glasina pružanje tačnih informacija o HIV-u", navodi se u saopštenju. 

Podsjetili su da je građanima omogućeno povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova.

"Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta", zaključili su iz IJZ. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.