Naučnici otkrili  planetu koja ne bi trebalo da postoji

Naučnici otkrili planetu koja ne bi trebalo da postoji

Astronomi su pronašli novu planetu koja ne bi trebalo da postoji, nakon što je nekim čudom preživjela veoma nasilnu smrt svoje zvijezde.

Mnoge planete, uključujući i našu, očekuje sigurna propast kada njihova zvijezda počne da se približava svom kraju i proguta ih. Kada Sunce počne da odumire, počeće ujedno da se širi i do 100 puta od svoje izvorne veličine i na taj način proguta sve što mu stoji na putu.

Međutim, nova studija je utvrdila da u nekim slučajevima planeta može da preživi ovakvu destrukciju.

Novootkrivena planeta Hala, veoma slična Jupiteru, uspjela je da preživi smrt svoje zvijezde Baekdu, u onome što je trebalo da predstavlja sigurnu smrt, piše britanski list Independent.

Astronomi su otkrili planetu u detaljnom posmatranju zvijezde Baekdu koja se proširila i postala crveni džin.

Kada se povećala sasvim sigurno je obuhvatila i Halu, a sada se vratila u svoju prvobitnu veličinu kao poslednju fazu svog postojanja.

Uprkos ovom dramatičnom i nasilnom događaju, Hala je preživjela i astronomi su uspjeli da je spaze teleskopima sa Havaja.

„Odumiranje zvijezde obično ima katastrofalne posledice za planete u njenoj blizini. Bilo je potpuno iznenađenje kada smo shvatili da je Hala preživjela“, kaže za Si-En-En Dan Huber.

„Činjenica da je Hala uspjela da preživi blizinu džinovske zvijezde koja bi, inače, trebalo da je uništi pokazuje da je planeta izuzetno izdržljiva“, kaže Mark Hon, glavni autor studije.

Hala je prvi put uočena 2015. godine pomoću posebnog metoda posmatranja zvijezde.

U godinama nakon toga, naučnici su otkrili da je planeta morala biti progutana od strane zvijezde i sproveli naknadna posmatranja kako bi je bolje razumjeli. Međutim, još uvijek nisu sigurni kako je preživjela.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Nature

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.