Njemački željeznički sindikat prijeti štrajkovima zbog spora o platama

Njemački željeznički sindikat prijeti štrajkovima zbog spora o platama

Njemački željeznički sindikat (EVG) saopštio je danas da će tražiti od svojih članova da glasaju o mogućem štrajku nakon što su propali dugotrajni pregovori o povećanju plata sa glavnim nacionalnim željezničkim operaterom.

Sindikat EVG je ranije već organizovao višesatne ili jednodnevne "štrajkove upozorenja", uobičajenu taktiku u njemačkim sindikalnim pregovorima o platama. Ali sada prijeti da će preći na duže štrajkove pošto su njeni pregovori sa državnim Dojče Banom zašli u ćorsokak.

Lider sindikata Martin Burkert rekao je da će za odobrenje za duže štrajkove biti potrebno tri četvrtine glasova na članskom glasanju koje bi trajalo četiri do pet nedjelja.

Naglasio je da "štrajkovi upozorenja" nijesu isključeni dok bude trajalo glasanje. Saopštenje stiže u trenutku kada u Njemačkoj počinje školski raspust.

Lideri sindikata su u srijedu saopštili da je posljednja runda pregovora propala. EVG je pozvao na povećanje plata od 12 odsto i da sporazum ostane na snazi 12 mjeseci, a ne 27 mjeseci koje je predložio Dojče Ban.

Izvor:Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.