Bazdulj: Vjerujem u koaliciju PES-a i ZBCG; Garčević: Sve koalicije osim PES-a i DPS-a će biti kratkog daha
Skupština Crne Gore

Bazdulj: Vjerujem u koaliciju PES-a i ZBCG; Garčević: Sve koalicije osim PES-a i DPS-a će biti kratkog daha

Vjerujem u koaliciju u koju će ući Pokret Evropa sad (PES), koalicija Andrije Mandića i Milana Kneževića, Demokrate i URA, kazao je pisac Muharem Bazdulj.

Pisac Muharem Bazdulj vjeruje u koaliciju u koju će ući i PES i koalicija oko Kneževića i Mandića, a u to će, navodi, ući će i Demokrate i URA.

"Zaista mislim da će se sklopiti koalicija u koju će ući PES i koalicija oko Mandića i Kneževića i Demokrate i URA.  Čini mi se da je sedam naprema pet odnos Demokrata i URE i mislim da će se to prelomiti oko broja mjesta u samoj vladi. Ja sam to gleao u politici u svim našim zemljama", kazao je Bazdulj. 

Istakao je da ne dovodi u pitanje mogućnost novih izbora za godinu ili dvije. 

"To će se prelomiti oko broja mesta u samoj Vladi. Potpuno je sve jedno šta oni pričaju u kampanji i dok su "vrući", a drugačije je kada dođe do podele kolača vlasti. Racioanalan momenat tu proradi. Čini mi se je možda i pravi pobjednik ovih izbora Jakov Milatović. Unutar tog samog pokreta potvrđuje njegov ključni autoritet. Ne dovodim u pitanje mogućnost novih izbora za godinu ili dvije, ali ono što je pouzdano je da mandat Milatovića traje pet godina i on će da funckioniše kao dalji stožer crnogorske politike. I njegov uticaj u tome svemu ne može zanemariti", ističe Bazdulj.

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka kazao je da ako uporedimo prethodne parlamentarne izbore, DPS ima upola manje glasova.

"S jedne strane možemo reći da je dobro prošao jer je zaustavljen onaj pad koji se dešavao i koji je trajao tri godine, ali ukoliko poredimo prethodne parlamentarne izbore, DPS ima upola manje glasova - sa 143.000 pali su na nekih 70.000 glasova. Naravno, procenti govore nešto drugačije jer je izlaznost niža. Ono što je važno, ako je taj broj otišao u apstinenciju onda postoji potencijal za političke partije koje nalikuju DPS ili DPS da obnovi tu energiju", rekao je za Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka.

DPS je, kako kaže, slavio jer je očekivao znatno lošije rezultate, a mandati ne govore o tom njihovom velikom padu.

"Ali prvi put oni nisu najjača politička opcija u Crnoj Gori. Ja mislim da je njihovo slavlje bilo vezano za činjenicu da Evropa sad nije toliko jaka kao što se govorilo jer se govorilo da Evropa sad može imati do deset procenata više nego DPS", dodao je Kovačević.

Kao treći važan rezultat pokazao se uspjeh manjinskih stranaka, prije svega Bošnjake stranke, koja je sa 6,8 odsto glasova osvojila šest mandata. Za neke analitičare manjinske stranke su pravi pobjednici izbora jer je malo vjerovatno da bi bilo koja vlada mogla da se formira bez njihovog učešća.

"Građani su prepoznali ispravnu politiku BS i dali glas za partiju koja je za evropsku Crnu Goru. Nema evropske Crne Gore bez Bošnjaka, poručujem da ćemo sve uraditi da u što kraćem periodu budemo prva sledeća članica Evropske unije", rekao je nosilac liste Ervin Ibrahimović nakon što je Bošnjačka stranka udvostručila broj poslanika sa tri na šest.

Jedina stabilna koalicija bila bi ona koju bi činio PES i koalicija okupljena oko DPS, ali upitno je da li je to moguće, smatra Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Bostonu i bivši ambasador Crne Gore pri NATO. Garčević smatra da bi osim koalicije PES-DPS, sve druge bile kratkoročne.

Kao drugu moguću varijantu vladajuće koalicije Garčević vidi manjinsku vladu koju bi činio Pokret Evropa sad i stranke manjinskih naroda, uz podršku koalicije oko Demokratske partije socijalista.

"Jer ne verujem da PES želi DPS u vladi, ali bi 'preživjeli' i da imaju manjinsku vladu uz podršku DPS-a. Treba imati u vidu da PES čekaju unutrašnji problemi za šta god da se odluče", kaže Garčević.

Treća opcija tehnički, za Garčevića, može biti Pokret Evropa sad i URA, premijera Dritana Abazovića.

"To je najčešće najavljivana opcija, ali će nakon teških riječi u kampanji biti komplikovano da se dogovori koalicija sa Demokratama i Urom", naveo je.

Garčević ne isključuje da Pokret Evropa sad pokuša da pregovara samo sa Demokratama, a da isključi Građanski pokret URA.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.