Promjenom navika smanjiti pritiske na prirodu
Foto: pixabay.com/ilustracija)

Promjenom navika smanjiti pritiske na prirodu

Akcije ka cirkularnoj ekonomiji su od najveće važnosti za očuvanje prirode, smanjenje zagađenja i postizanje klimatske neutralnosti u Evropi do 2050. godine, navodi se u danas objavljenom Izvještaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA).

Naglašava se da, pored tekućih napora na sprječavanju otpada, i posebne prakse cirkularne ekonomije u nabavci sirovina imaju značajan potencijal za zaštitu i unaprjeđenje biodiverziteta.

U Izvještaju "Koristi za biodiverzitet snažne cirkularne ekonomije" istražuje se kako kružna ekonomija može smanjiti negativne uticaje proizvodnje i potrošnje na biodiverzitet.

Nekoliko nedavnih procjena izazvalo je zabrinutost zbog gubitka biodiverziteta i opadanja ekosistema u Evropi i globalno zbog neodrživih obrazaca proizvodnje i potrošnje.

U posljednjem izvještaju se navodi da prakse cirkularne ekonomije mogu pomoći u očuvanju biodiverziteta smanjenjem korišćenja primarnih resursa, sprječavanjem zagađenja i, posebno, nabavkom materijala kroz prakse koje ne utiču negativno na biodiverzitet.

Predlaže se da treba ulagati u "eko frendli" načine proizvodnje hrane, građevinskog materijala i tekstila. Takve prakse, dodaje se, uključuju korišćenje morskih algi za stočnu hranu ili đubrivo za usjeve i korišćenje metoda agrošumarske proizvodnje za tekstil.

"Ovu vrstu izvora pogodnog za biodiverzitet treba dodati tradicionalnoj hijerarhiji, a dosadašnji način proizvodnje treba smanjiti, a proizvode ponovo upotrijebiti i reciklirati“, tvrdi EEA.

Smatraju da kreatori politika, privatni sektor i građani mogu da igraju veliku ulogu u tome da aktivnosti cirkularne ekonomije budu korisnije za prirodu.

"Kreatori politika treba da osmisle politike koje obezbjeđuju snažnu integraciju između aktivnosti cirkularne ekonomije i aspekata biodiverziteta tokom čitavog životnog ciklusa dobara i usluga. Preduzeća treba da razvijaju i unaprjeđuju inovacije, obraćajući pažnju na životni vijek proizvoda, zagađenje i izvore materijala. Potrošači mogu da podrže ove akcije smanjenjem ukupne potrošnje i insistiranjem na izborima koji su pogodniji za biodiverzitet", pojašnjava se u izvještaju.

EEA navodi da promjene u ishrani mogu pomoći u oslobađanju zemljišta, smanjenju upotrebe vode i smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Ključni navodi izvještaja EEA biće predstavljeni sjutra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.