Milatović: Nakon izbora obaviću konsultacije i mandat dati novom mandataru
Jakov Milatović

Milatović: Nakon izbora obaviću konsultacije i mandat dati novom mandataru

Najvažnije očekivanje je da današnji dan prođe u miru i u skladu sa demokratskim standardima. Takođe, ono što je vrlo važno je da građani Crne Gore danas izađu i iskoriste svoje glasačko pravo, i da na osnovu toga crnogorska skupština na puno adekvatniji način reflektuje onu političku snagu koja trenutno postoji u Crnoj Gori, rekao je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon glasanja na parlamentarnim izborima.

“Očekujem da čim se crnogorska Skupština konstituiše, da se nastavi proces konsultacija koji sam započeo, i da se čak do kraja ovog ljeta dođe do ovih važnih imenovanja u pravosuđu. To je isključivo posao Skupštine Crne Gore, i to će značiti jedan važan korak naprijed ka našem evropskom putu, kako bismo ga napravili snažnije do kraja godine. Mislim da će upravo i ta imenovanja u pravosuđu pokazati jednu novu zrelost koja postoji u skupštini Crne Gore i ja iskreno vjerujem da će to tako da bude”, istakao je on.

Koliko teško će Vam biti imenovati novog premijera, je li to velika odgovornost, imate li već neko ime u planu?

“Ime u planu naravno da nemam, ono će zavisiti od rezultata, odnosno od volje građana Crne Gore, a ja ću raditi svoju Ustavnu dužnost i obaviti konsultacije i nakon konsultacija dati mandat novom mandataru. Ono što sam rekao, odvojio bih ovdje upravo ova imenovanja u pravosuđu, koja su isključivo u nadležnosti Skupštine Crne Gore od procesa formiranja Vlade”, kazao je Mialtović novinarima.

Prema njegovim riječima, misli da bi Skupština morala odmah nakon verifikacije mandata poslanika i poslanica da krene u konsultacije i da zajedno sa njim, koji je započeo taj proces, vrlo brzo imenujemo i Vrhovnog državnog tužioca, i sedmog člana Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta, kako bismo kao društvo, sa tih pet imena napravili jedan snažan korak naprijed na našem evropskom putu, i mislim da bi to predstavljalo i dobar korak ka zatvaranju velikog broja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine.

“Mislim da je to nešto za šta se zalažu sve političke partije u Crnoj Gori i negdje se nadam da će to upravo tako da bude”, dodao je on.

Što se tiče formiranja Vlade, ističe MIlatović, nadam se da će Vlada da bude formirana na jedan brz i efikasan način, mislim da je to i potreba građana, u skladu sa izbornom voljom građana i da bi ta Vlada naravno trebala da nastavi reformski put, u nekim poljima da ga ubrza.

“Ovdje prije svega mislim na unaprjeđenje životnog standarda građana, vladavine prava u Crnoj Gori i ubrzanja našeg evropskog puta”, napomenuo je Milatović.

 Mislite li da će sa ovim izborima crnogorska politika ući u neku mirnu luku?

“Mislim da se ovim izborima završava jedan izborni ciklus koji je započet prošle godine sa lokalnim izborima, koji se nastavio predsjedničkim izborima. Ovo je negdje kruna zato što pored Predsjednika koga građani direktno biraju, druga grana vlasti je Skupština koju građani direktno biraju, tako da negdje sam optimista da bismo trebali kao društvo da snažnije uđemo u jednu mirnu luku gdje će i poslanici u crnogorskoj Skupštini naći konsenzus za ove neke stvari koje su od velikog društvenog i nacionalnog značaja”, rekao je Milatović.

On je naglasio da je trenutno najvažnija upravo ova koju je spomenuo a to je imenovanje visokih funkcija u našem pravosuđu i misli da bi upravo to trebalo da se desi do kraja ljeta ove godine, kako bismo već do jeseni imali i to kao korak koji će biti primijećen u našem izvještaju o progresu.“Znate da se taj izvještaj očekuje negdje početkom oktobra od strane Evropske Komisije i dobar izvještaj u tom smislu je neophodan da bismo mi nastavili ubrzano naš evropski put i ja to očekujem od crnogorske Skupštine. Ne zaboravite, danas građani Crne Gore biraju poslanike u Skupštini, ovo su parlamentarni izbori i  naravno da će onda poslanici u Skupštini, zajedno sa Predsjednikom države u okviru jedne Ustavom predviđene procedure izabrati novu Vladu Crne Gore”, zaključio je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.