Adžić: Uvođenjem e-sindikata znatno lakše do ostvarenja radničkih prava
SANDRA ADŽIĆ/ SNP

Adžić: Uvođenjem e-sindikata znatno lakše do ostvarenja radničkih prava

Predsjednica Asocijacije mladih Socijalističke narodne partije (SNP) Podgorica Sandra Adžić najavila je projekat uvođenja digitalne platforme e-sindikat, putem koje bi zaposleni mogli anonimno da prijave nepravilnosti i kršenja zakona od strane poslodavaca.

- Kao partija koja se bori za socijalnu pravdu i prava radnika, asocijacija mladih Socijalističke narodne partije (SNP) je došla na ideju da pokrene projekat digitalne platform koja bi omogućila radnicima da anonimno, bez pritisaka i prijetnji, mogu da prijave nesavjesne poslodavce.

Ova platforma bi, s druge strane, omogućila nadležnim državnim organima uvid u to ko su savjesni poslodavci, što bi drastično olakšalo rad nadležnim inspekcijskim službama da ovakve štetne pojave suzbiju - kazala je kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos „Za tebe“.

Navodi da smo svjedoci da ekonomska moć vlasnika privatnih firmi često negativno tretira položaj radnika, odnosno svodi prava zaposlenih na najniži nivo zaobilazeći često prava garantovana Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom i do potpuponog suzbijanja rada na crno.

- Nadležni državni organi bi preko e-sindikata bili u mogućnosti kako da registruju prijave zaposlenih, tako i da pribave dokaze s ciljem da protiv nesavjesnih privatnika podignu adekvatne tužbe u funkciji zaštite radničkih prava - kaže Adžić.

U isto vrijeme bi poslodavci koji nemaju evidentiranih prijava po osnovu kršenja prava radnika bili lišeni nepotrebnih kontrola inspekcijskih službi, što bi u velikoj mjeri racionalizovalo i rad samih državnih službi, povećalo njihovu efikasnost i smanjilo troškove.

- Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva i zato će Socijalistička narodna partija (SNP) i dalje biti podrška radnicima, ali i još veći zagovornik jačanja njihovih prava, kao i obezbjeđivanje što boljih uslova na tržištu rada pod jednakim šansama za svakog čovjeka u Crnoj Gori, koji radi ili želi da radi - istakla je Adžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.