Damjanović: Vlada očuvala ekonomsku stabilnost
Aleksandar Damjanović

Damjanović: Vlada očuvala ekonomsku stabilnost

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vlada izvršila uspješnu misiju i očuvala ekonomsku stabilnost u Crnoj Gori.

“Uspjeli smo da držimo dobro stanje u budžetu. Na današnji 257 miliona raspoloživih sredstava”, kazao je Damjanović u emisiji ” Okvir” na RTCG.

Jasno je, dodao je on, da dolazi i do bolje naplate…

Na pitanje o tvrdnjama Pokreta “Evrope sad” da ta sredstva nijesu za potrošnju, Damjanović kaže:

“Sredstva su raspoloživa za svako plaćanje. Suština je da smo se za četiri mjeseca zadužili 100 miliona eura, od planiranih 600. Imamo rekordni rast BDP-a, ukupan bilans zaduženja je 105 miliona tokom prošle godina, uključujući državne zapise i 100 miliona od Dojče banke, to je tri puta manje od nekoga ko se 2021. godine igrao.”

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, ponavlja da je crnogorska ekonomija stabilna, te da je svako širenje dezinformacija “nedobronamjerno”.

GoranDurovicFotoScreenshotTVCG

“Imali smo brojne izazove, veliku inflaciju, ali smo se hvatali u koštac sa problemima… Imamo akciju ‘Stop inflaciji’, koja potpuno promijenila situaciju u Crnoj Gori. Izazovi su pred nama, ali je ova Vlada spremna da odgovori”, istakao je Đurović.

Dodao je da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović ima uvid u trenutno stanje, te da ne smatra da Crnoj Gori prijeti ekonomski kolaps.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, kazao je da jedan radnik mora da zaradi platu za sebe i još troje. Postoji sumnja, ocjenjuje on, da u crnogorskoj ekonomiji nije sve bajno.

ZarkoRadulovicFotoScreenprintTVCG

“Svi moramo da budemo odgovorni, narodu treba pošteno reći da su dobili na platu od onoga što je uzeto od doprinosa. Rupa u zdravstvu je napravljena 300-350 miliona. Tu nešto meni nije jasno, ako je kako ministri kažu – skidam kapu do zemlje”, kazao je Radulović u “Okviru”.

Siva ekonomija, prema mišljenju predsjednika CTU, raste.

Ministar Đurović je odgovorio da je Radulović nije dao nijedan ozbiljan kontraargument, nijednu cifru…

“Volio bih da pričamo jezikom argumenata, rekla-kazala ne možemo…”, rekao je Đurović.

Finansijski analitičar, Oleg Filipović, rekao je da se već predviđa nesostatak novca u 2023. godini. I dalje smo, smatra on, samo na industriji turizma.

OlegFilipovicfotoScreenprintTVCG

“Kao mala zemlja moramo da uradimo reforme, strategiju nemamo definisanu. Prije svega, zdravstvena i penziona reforma je neophodna”, ocijenio je Filipović.

Dodao je da je za izjednačavanje državnog i privatnih penzionih fondova.

“Kad vidite koliko je uplaćivano u penzioni fond, on bi od 1989. trebao sam sebe da izdržava”, istakao je analitičar.

Izvor:Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.