Znanje stečeno na svjetskim univerzitetima primjenjuje u CG: Bošković pomaže parovima da se ostvare u ulozi roditelja
Foto: Privatna arhiva

Znanje stečeno na svjetskim univerzitetima primjenjuje u CG: Bošković pomaže parovima da se ostvare u ulozi roditelja

Podgoričanka Nina Bošković odlučila je da znanje stečeno na prestižnim svjetskim univerzitetima primijeni u rodnoj zemlji. Iako je ljubav prema kliničkoj embriologiji odvela van granica Crne Gore, pa sada uporedo radi na dva doktorata (u Finskoj i Švedskoj), ipak je našla način i vrijeme da pomogne sugrađanima. Zahvaljujući ogromnom znanju i kroz korisne savjete iz prve ruke, Bošković vjeruje da će mnogim parovima koji imaju problema sa začećem pomoći da se ostvare u ulozi roditelja.

“Nina fertility“ njen je skromni doprinos Balkanu i projekat u čiju humanu misiju, kako kaže, nikada neće posumnjati.

“Cilj 'Nina Fertility' je da unaprijedi iskustvo pacijenata tokom liječenja neplodnosti kroz dostupnost naučno potkovanih informacija na našem jeziku, jer svi naučni radovi su napisani na engleskom i nije jednostavno naći pravu informaciju. Osim edukativnog dijela, moguće je, takođe, zakazati 1:1 konsultacije kroz koje bismo zajedno pokušali da dođemo do odgovora koji su im potrebni i plana kako da dođu do potomstva“, pojašnjava Bošković koja je trenutno doktorand u oblasti embriologije i genetike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nina.fertility

U pitanju je, kaže, priča koju je razvijala skoro godinu i po a koja je nastala na način što je pokušala da bliskim ljudima pruži relevantne informacije.

“Radila sam sa nekoliko drugarica i njihovim partnerima na istraživanju njihovog problema i kako najbrže i najuspješnije da dođu do potomstva. Osim toga, veoma mi je bitno da do pacijenata stignu klinički ispitane informacije. Tako sam počela da razmišljam na koji način mogu da pomognem sto više ljudi“, priča naša sagovornica.

Plan je, pojašnjava, da kroz edukativne priče i radionice dijeli informacije koje mogu da doprinesu rješavanju najčešćih nedoumica koje imaju partneri u vezi sa začećem i samom vantjelesnom oplodnjom. Ukoliko bude potrebno, biće i konsultacija.

“Naravno, konsultacije koje su 1:1 će biti direktno specijalizovane za pacijente i njihov dosadašnji put u borbi do potomstva i planiranje narednih koraka. Pošto radim dva doktorata, moje vrijeme je limitirano, pa će tako i broj klijenata kojima direktno mogu da savjetujem biti limitiran sa nadom da ću tu brojku povećati uskoro“, iskrena je Bošković.

Kao neko ko se školovao na prestižnim svjetskim univerzitetima - poput Oksforda, Bošković smatra da je proces vantjelesne oplodnje jedna od najtežih stvari kroz koju par može da prođe.

“Sa jedne strane, imate fizičku iscrpljenost brojnih testova i odlazaka kod doktora, dok sa druge strane postoji ogromna komponenta mentalnog zdravlja. Prvo je činjenica da postoji problem mnogo težak za prevazilazak, često tokom analiza i testova pacijenti se osjećaju izgubljeno i ne znaju zašto su im te analize baš potrebne što samo stvara dodatni pritisak. O vantjelesnoj oplodnji se i dalje ne priča javno (što je isto razumljivo jer je privatan problem koji ne žele svi da podijele), ali zbog toga postoji i osjećaj da su oni jedini koji kroz to prolaze“, pojašnjava Bošković dodajući da je misija “Nina Fertility“ da se kroz nauku i obrazovanje omogući pacijentima da se osjećaju sigurnije u samom procesu i shvate ulogu određenih testova jer sto više znaju o tome, manje će se plašiti i nivo stresa će samim tim biti manji.

Kroz svijet nauke vrijedna Podgoričanka nastojaće da pomogne sugrađanima ne samo da prevaziđu strah i anksioznost, već i da uštede novac i dragocjeno vrijeme na putu do potomstva.

“Pošto sam na doktorskim studijama i svakog dana se susrijećem sa novim dokazima i metodama, moguće je da sagledam stvari koje su već dostupne u klinici iz jedne druge perspektive. Pa tako novi dokazi mogu da ukažu na razloge zašto se jajna ćelija nije oplodila. Koja je uloga omotača jajne ćelije, uloga određenih proteina u spermatozoidu i uloga genetike u kvalitetu jajnih ćelija i spermatozoida“, pojašnjava Bošković.

S obzirom na to da joj je svakodnevica prebukirana obavezama, naša sagovornica ne krije da je bilo zaista izazovno odlučiti se na još jednu dodatnu i ozbiljnu aktivnost poput „Nina Fertility“.

“Potrebno je dobra  organizacija i odricanje od  određenih stvari da bih imala vremena za sve, ali pošto, zaista, volim ovaj posao i pogotovo kontakt sa klijentima, onda mi ne pada teško. Osjećaj kada nekome pomognete da dođe do potomstva je neopisiv i koliko god da je teško uskladiti sve obaveze, uvijek je vrijedno toga“, iskrena je sagovornica portala Dnevno.

Podsjeća da je projekat zasad dostupan na Balkanu i našem govornom području, te da joj se zainteresovani mogu obratiti preko nina.fertility Instagram stranice ili Nina Fertility Facebook stranice.

“Moja očekivanja su velika i uzbuđena sam da vidim što više beba uz pomoć 'Nina Fertility' savjetovanja - u avgustu očekujemo prvu bebu i jako joj se radujemo“, zaključuje Bošković za Dnevno.me.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.