Nesuglasice zaustavile pregovore u Podgorici: Kamen spoticanja Sekretarijat za finansije
Foto: Dan

Nesuglasice zaustavile pregovore u Podgorici: Kamen spoticanja Sekretarijat za finansije

Četvrti dan od inteziviranja pregovora pobjednika lokalnih izbora od 23. oktobra o formiranju vlasti u Podgorici došlo je do nesuglasica pa su juče umjesto konkretnih dogovora pregovori zaustavljeni. Da li se radi o konačnom prekidanju pregovora ili samo trenutnim nesuglasicama niko od pregovarača nije htio da se izjasni nakon sat i po razgovora u prostorijama Nove. U odnosu na ranije promijenjeni su i pregovarački timovi, pa je juče po prvi put na sastanak stigla Olivera Injac, kandidatkinja Pokreta Evropa sad za gradonačelnicu. Sa njom je bio Boris Pejović, generalni sekretar partije. U ime Demokratskog fronta bili su Koča Đurišić, Radoš Zečević, Vladimir Bulatović, Dejan Vujisić i Branka Bošnjak, koaliciju Demokrate predstavljali su Danilo Šaranović, Vladimir Čađenović i Branko Kovačević, ispred URA Luka Rakčević, a Demosa Miljana Kićović.

Kako “Dan“ saznaje “kamen spoticanja“ bio je Sekretarijat za finansije koji je tražio Pokret Evropa sad i neslaganje sa već, kako nam je u nedjelju rečeno, usaglašenim modelom raspodjele funkcija naizmjenično gdje bi DF birao prvi.

Prema dogovoru od nedjelje od 48 funkcija u organima uprave i preduzećima Glavnog grada Demokratskom frontu trebalo je da pripadne 17, Pokretu Evropa sad 15, Demokratama deset, a Građanskom pokretu URA šest. Tada je dogovoren i model raspodjele funkcija koji je podrazumijevao neizmjenično biranje gdje bi DF birao prvi.

Kako je 12. aprila konstitutivna sjednica parlamenta sada je otvoreno pitanje da li će biti biran predsjednik. Ta pozicija pripala je DF - u, odnosno Jeleni Borovinić Bojović. U slučaju da nema dogovora većine to praktično znači da će samo biti verifikovani odbornički mandatai i sjednica prekinuta. Po zakonu skupština se mora konstituisati u roku od 60 dana od objavljina konačnih rezultata izbora, a u slučaju da do toga ne dođe raspisuju se novi izbori. Skupština se smatra konstituisanom izborom predsjednika. Podsjećamo da su konačni rezultati izbora objavljeni 23.marta.

Pregovarači su inače juče namjeravali da idu dalje u sklapanju mozaika vlasti te da ih privode kraju, ali nijesu stigli ni do dnevnog reda. Kako prenosi portal Dan-a, izjašnjavali su se važi li dogovor od nedjelje i iz Pokreta Evropa sad nije stigao glas “za“.

Nakon prekinutog sastanka Danilo Šaranović je poručio da izjave neće davati dok se ne završi kompletan proces pregovora, te da će se nakon toga javnosti obratiti saopštenjem. Izjavu nije želio da da ni Boris Pejović poručujući da se drži stava da javnog oglašavanja nema dok traju pregovori. Izjavu smo probali da dobijemo i od Jelene Borovinić Bojović, nosioca liste koalicije okupljene oko DF-a i Luke Rakčevića, nosioca liste URA, ali oni nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Među funkcijama koje pobjednici izbora treba da podijele su gradska preduzeća, sekretarijati, ustanove, stručne i posebne službe, služba glavnog gradskog arhitekte, glavnog administratora i gradskog menadžera.

​Direktori preduzeća otkucali ostavke

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković objavio je da 12.aprila podnosi ostavku, a na platformama Glavnog grada objavljena je retrospektiva učinjenog za skoro pet godina njegove vlasti. On je objavio i kraj radova u Moskovskoj ulici kao “poslednju terensku aktivnost u mandatu gradske uprave”. Kako saznajemo u susret konstituisanju gradskog parlamenta i direktori preduzeća podnijeće ostavke. U susret toj odlucij mijenjani su ugovore pa će nakon prestanka funkcije umjesto tri mjeseca, platu primati godinu dana.

Izvršna direktorica Zelenila Daca Popović je već podnijela ostavku na tu funkciju. Ona je, kako saznajemo, prošlog četvrtka ostavku dostavila odboru direktora koji je i prihvatio i za njenu naslednicu, u v.d. mandatu, imenovao Jadranku Vukčević. Popović je novi radni angažman dobila u Pogrebnim uslugama gdje će biti savjetnik direktora. Komentar povodom ostavke i prelaska na novo radno mjesto juče smo tražili od Dace Popović. U telefonskom razgovoru saopštila je da ostaje pri stavu da pitanja pošaljemo na mejl. Na pitanje na koji mejl da joj dostavimo pitanja Daca Popović je spustila slušalicu.

Daca Popović iz Zelenila prešla u Pogrebne usluge

Izvršna direktorica Zelenila Daca Popović podnijela je ostavku na tu funkciju. Ona je, kako saznajemo, prošlog četvrtka ostavku dostavila odboru direktora koji je i prihvatio i za njenu naslednicu, u v.d. mandatu, imenovao Jadranku Vukčević. Popović je novi radni angažman dobila u Pogrebnim uslugama gdje će obavljati funkciju savjetnika direktora. Komentar povodom ostavke i prelaska na novo radno mjesto juče smo tražili od Dace Popović. U telefonskom razgovoru saopštila je da ostaje pri stavu da pitanja pošaljemo na mejl. Na pitanje na koji mejl da joj dostavimo pitanja Daca Popović spustila je slušalicu.

Daca Popović neće biti jedini funkcioner koji je podnio ostavku na funkciju direktora preduzeća. Kako saznajemo, to će sjutra, u susret konstituisanju gradskog parlamenta i najavljenoj ostavci Ivana Vukovića na funkciju gradonačelnika, učiniti i preostali direktori preduzeća. Kako saznajemo prije odluke da podnesu ostavne direktori preduzeća promijenili su ugovore. Naime, nakon prestanka funkcije umjesto tri mjeseca, platu će primati godinu dana. U Glavnom gradu figurira 14 preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.