Lavrov predstavio novu koncepciju ruske spoljne politike: SAD označene kao realizator antiruskog kursa u svijetu
Sergej Lavrov

Lavrov predstavio novu koncepciju ruske spoljne politike: SAD označene kao realizator antiruskog kursa u svijetu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predstavio je novu koncepciju ruske spoljne politike. Kako je naveo, u njoj su Sjedinjene Države direktno označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svijetu.

U dokumentu se konstatuje nivo međunarodne napetosti bez presedana u poslednjih deset godina.

"Konstatuje se egzistencijalni karakter prijetnji po bezbjednost i razvoj naše zemlje koje nastaju usled aktivnosti neprijateljskih država. Kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa direktno su označene SAD i politika Zapada u celini usmjerena na maksimalno slabljenje Rusije i okarakterisana kao hibridni rat novog tipa", rekao je ruski ministar.

Logika nove koncepcije spoljne politike odraz je revolucionarnih promjena u međunarodnim pitanjima, rekao je Lavrov.

On je dodao da se u tom dokumentu govori i o najozbiljnijoj strukturnoj perestrojki svjetske privrede.

"U uslovima prijetnji spolja u novoj koncepciji spoljne politike je potvrđeno da je princip nedjeljivosti bezbjednosti moguć ako postoji princip uzajamnosti", rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Sputnjik.

Nova koncepcija spoljne politke podrazumjeva mogućnost uvođenja, kao odgovor, simetričnih ili asimetričnih mjera.

Ona predviđa da se neprijateljski koraci prema Ruskoj Federaciji po potrebi sprječavaju oštrim mjerama.

Rusija se nije izolovala od SAD i Evrope, ali oni moraju da shvate da konfrontacija sa Moskvom nema budućnost, istakao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.