Cijene nafte su porasle

Cijene nafte su porasle

Cijene nafte su na međunarodnim tržištima porasle iznad 79 dolara, uz podršku smanjene ponude zbog obustave dijela izvoza iz Iračkog Kurdistana i optimizma investitora nakon ublažavanja previranja u bankarskom sektoru. Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je viša za 72 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 79,37 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao po višoj cijeni od 77 centi, od 73,97 dolara.

Tržišta su ove sedmice bila podstaknuta obustavom izvoza 450.000 barela dnevno iz Iračkog Kurdistana nakon odluke arbitraže da isporuke mora odobriti vlada u Bagdadu.

„Što je suspenzija duža, izgledi za snabdijevanje su tanji“, sumirao je tržišne procjene Stephen Brennock iz PVM-a.

Norveška naftna kompanija DNO saopštila je danas da je počela da gasi proizvodnju na poljima u Kurdistanu. DNO-ova polja Tavke i Peshkabir proizvodila su u prosjeku 107.000 barela dnevno 2022. godine, što je ekvivalentno četvrtini kurdskog izvoza.

Zabrinutost u vezi sa snabdijevanjem će podržati cijene nafte dok se spor ne riješi, rekla je Fiona Sinkota iz Citi Indeka. Sentiment na tržištu je bio podržan i prigušenim strahovima za bankarski sektor nakon prodaje imovine propale američke banke Silicijum doline.

"Glavni razlog oporavka cijena nafte u proteklih nekoliko dana je poboljšanje raspoloženja. Vidimo da se apetit za rizikom donekle oporavio", objašnjava Leon Li iz CMC Marketsa. Cijene je podržan i padom zaliha sirove nafte u SAD prošle nedjelje, za čak 6,1 milion barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), objavljene u utorak.

Pažnja se sada skreće na današnje zvanične podatke o zalihama dok investitori traže da vide da li će potvrditi izvještaj API-ja. Vašington će objaviti izvještaj kasnije tokom dana. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila je danas odvojeno da je u utorak cijena barela naftne korpe njenih članica porasla za 2,62 dolara, na 77,63 dolara.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.