Lekić: MUP odbija da dostavi snimke kamera udesa u kom je djevojčica izgubila život
Ilustracija

Lekić: MUP odbija da dostavi snimke kamera udesa u kom je djevojčica izgubila život

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbija da sudu, tužilaštvu i porodici stradale A. Š. (11) dostavi snimke sa nadzornih kamera postavljenih na raskrsnici nadomak mosta Milenijum, iako bi se uvidom u taj materijal utvrdila istina o udesu u kom je ona izgubila život.

To je za "Vijesti" kazao pravni zastupnik oštećene porodice, advokat Damir Lekić, dodajući da je sud iscrpio gotovo sve mehanizme, tražio snimke od gotovo svih nadležnih državnih organa, ali da to nije dalo rezultate, jer iz MUP-a odgovaraju da ih ne posjeduju.

Lekić ističe da takvi postupci bude sumnju da nekome iz tog Vladinog resora, iz samo njemu znanih razloga, nije u interesu da se otklone sve dileme o saobraćajnoj nesreći u kojoj je 4. juna 2021. godine stradala djevojčica.

Jedanaestogodišnjakinja, koja je tog dana, udarena automobilom na pješačkom prelazu, u Ulici 13. jula u Podgorici, nadomak mosta Milenijum, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, preminula je od poljedica zadobijenih u nesreći.

Zbog sumnje da je udario automobilom, pred Osnovnim sudom u Podgorici odgovara Željko Dašić. Okrivljen je za krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Lekić podsjeća da je na raskrsnici na kojoj je stradala A. Š., kao i na mnogim drugim u glavnom gradu, država, odnosno MUP, uz dobijenu saglasnost od Agencije za zaštitu podataka o ličnostima (AZLP) instaliralo video-nadzor, odnosno više sigurnosnih kamera koje snimaju gotovo svaki ugao te rasksnice, u svakom pravcu... ali da im MUP nikako ne dostavlja snimke, pravdajući se da ih ne posjeduje.

"Međutim, iako je mjesto gdje se dogodila ova saobraćajna nesreća pokriveno izrazito velikim brojem sigurnosnih kamera, koje bukvalno snimaju iz svakog pravca, ne ostavljajući ni najmanju površinu istog nesnimljenu, do dana današnjeg, a za potrebe pomenutog krivičnog postupka, postupajući sud, kao i predstavnici optužbe uključujući tu i punomoćnika mldb. oštećene, ni na jedan način ne mogu da dođu do video materijala koji su zabilježile i snimile te sigurnosne kamere", rekao je Lekić.

On ističe da je sprovođenje tog dokaza izuzetno važno, jer bi video-snimci riješili dilemu koja inače postoji u tom krivičnom postupku:

"I to do najsitnijeg detalja, jer smo sigurno da bi se na tolikom broju sigurnosnih kamera čiji video-snimci su izrazito velikog kvaliteta uočila bukvalno svaka činjenica i okolnost i to ne samo one koje se odnose na vrijeme izvršenja ovog krivičnog djela, nego i one koje se odnose na vrijeme neposredno prije i neposredno nakon izvršenja istog. A suština je samo da se utvrdi istina i ništa više, a koja u ovakvim situacijama i ovakvim krivičnim postupcima svima treba, naročito okrivljenima, a pogotovo porodicama pok oštećenih, koje samo to i traže", rekao je Lekić.

Advokat dodaje da je postupajući sud uvažio sve predloge punomoćnika oštećene i njene porodice kako bi pribavio sve neophodne video-zapise sa tih sigurnosnih kamera i u tom pravcu je uložio ogroman napor i trud, te da su to činili i samoinicijativno.

"I zaista se iscrpljući sve svoje nadležnosti i mehanizme koji mu na osnovu zakona stoje na raspolaganju u potrazi za tim video-snimcima obraćao svim državnim organima koji su nadležni za to, a što i dalje neprekidno čini. Ali nadležni državni organi, naročito Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije...koji su instalirali video-nadzor na tom mjestu, iako su 'na sva zvona' prethodno tvrdili da se sve snima 24 časa dnevno, sada iz nekih njima znanih razloga konstantno tvrde da sigurnosne kamere na tom mjestu, i to ne samo na tom mjestu, već svih 270 sigurnosnih kamera, na 35 lokacija, zapravo uopšte ne rade i da ne postoje bilo kakvi video-snimci zabilježeni istima, koje se odnose na taj period", tvrdi advokat.

Zastupnik porodice stradale djevojčice ocijenio je to veoma čudnim, istakavši da je teško definisati šta je po srijedi.

"Sigurni smo da su ove sigurnosne kamere, koje su instalirane puno prije saobraćajne nesreće, i te kako bile u funkciji, a kako je to zapravo MUP zvanično i saopštio, ali da nekom iz tog Ministarstva, iz njemu znanih razloga, nije u interesu da dostavi video-materijal za potrebe ovog krivičnog postupka kako bi se u njemu utvrdila istina. Očigledno se radi o nekom nezakonitom uticaju ili jednostavno volji da se onemogući sud da pribavi dokazni materijal neophodan za utvrđivanje pravilnog i potpunog činjeničnog stanja, a i istine koja je u ovakvim situacijama i postupcima ovog tip svima i više nego neophodna pa i okrivljenom, a što se ni na koji način ne smije dozvoliti i mora biti sankcionisano", kazao je Lekić.

On dodaje da sumnju podgrijava i podatak da su se u istom ili sličnom vremenu događale i druge saobraćajne nezgode i vršila druga krivična djela na nekim od mjesta gdje se nalazi dio instaliranih sigurnosnih kamera, ali da su tužiocima i sudijama koji postupaju u tim predmetima dostupnni snimci nadzornih kamera.

"A za koje ovi nadležni državni organi, koji su dužni da na traženje suda dostave dokaz za potrebe krivičnog postupka, konstatno tvrde da ne samo da kamere sa mjesta koje pokrivaju predmetni događaj nisu bile u funkciji, već i sa ovih drugih mjesta čije video snimke državni tužioci i sudije imaju u svojim spisima predmeta za potrebe drugih krivičnih postupaka. Zašto ovi državni organi ovako postupaju u vezi predmetnog krivičnog postupka, a koji se vodi zbog činjenice da je smrtno stradala jedanaestogodišnja djevojčica kao pješak u saobraćaju, zaista ne možemo da znamo, ali znamo da se na ovaj način izrazito griješe prema njoj i potrebi njene porodice i ostalih učesnika u postupku da se utvrdi prava istina, a koja bi se veoma lako mogla utvditi prostim sagledavanjem video snimaka, za koje smo sigurni i znamo da postoje i da ih posjeduju, što im se nikako ne smije dozvoliti", poručio je Lekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.