Redovna fizička aktivnost, minimum 7h dnevno sna i nutritivno bogata ishrana za borbu protiv gojaznosti
Ilustracija

Redovna fizička aktivnost, minimum 7h dnevno sna i nutritivno bogata ishrana za borbu protiv gojaznosti

Svjetski dan gojaznosti globalni je dan djelovanja koji poziva na kohezivan i multidisciplinarni odgovor na krizu gojaznosti. Održava se svake godine 4. marta, a organizuje ga Svjetska federacija za gojaznost u saradnji sa svojim članicama, podsjetili su iz Nvo Ceprog - Centra za borbu protiv gojaznosti Crne Gore.

Gojaznost je hronična metabolička i multifaktorska bolest koja, zajedno s prekomjernom tjelesnom težinom, pogađa više od trećine svjetske populacije danas (više od 2 milijarde ljudi). 

➡Gojaznost je uzrokovana s više faktora, uključujući (ali ne ograničavajući se na): redovnu, svakodnevnu konzumaciju kalorijama guste, prerađene hrane, smanjenu fizičku aktivnost, insulinsku rezistenciju i psihosocijalne faktore.Među navedenim parametrima, sjedilački način života i nutritivno siromašna, a energetski gusta hrana vodeći su uzrok pandemije gojaznosti - napominju u saopštenju.

Osim, dodaju. ispunjavanja ključnog uslova ostvarivanja kalorijskog deficita, kvalitetna ishrana, redovan san i fizička aktivnost pozitivno utiču i na raznovrsnost i na brojnost naše crijevne flore.

"Kroz naučne radove je vidljivo kako je gojaznost povezana s crijevnom florom koja ima smanjenu raznovrsnost u smislu sastava, što zauzvrat smanjuje potrošnju metaboličke energije u poređenju s florom mršavih osoba.Kad bi sve navedeno saželi u jednu rečenicu, univerzalni savjet za kvalitetnu kontrolu procesa gubitka masnog tkiva glasi: redovna fizička aktivnost, minimum 7h dnevno sna te nutritivno bogata ishrana pretežno neprerađenim namirnicama, a koja redovno uključuje i konzumaciju fermentisane hrane", zaključuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.