Striković: Montefarm postao sinonim za kažnjavanje svojih zaposlenih
Adnan Striković

Striković: Montefarm postao sinonim za kažnjavanje svojih zaposlenih

Javna ustanova Montefarm u posljednje dvije godine postala sinonim za kažnjavanje svojih uposlenika, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković.

“Već predugo je Montefarm i nedovoljna snabdjevenost javnih zdravstvenih ustanova ljekovima, tema koja s pravom okupira javnost u Crnoj Gori. Zato je SDP uputio pismo Montefarmu sa namjerom da se bliže upozna sa radom ove državne ustanove. Dobili smo odgovor na osnovu kojeg sa žaljenjem moramo konstatovati da su nam razlozi gore navedenih problema sada mnogo jasniji, saopštio je Striković.

Umjesto da fokus rada menadžmenta te ustanove bude “blagovremena i optimalna snabdjevenost” zdravstvenih ustanova ljekovima, po riječima poslanika, “oni su se po sopstvenom kazivanju uglavnom bavili revanšizmom i disciplinskim postupcima protiv svojih zaposlenih”.

Tako je, navodi on, Javna ustanova Montefarm u posljednje dvije godine postala “sinonim za kažnjavanje svojih uposlenika”.

“Pozivamo nadležne državne organe, da provjere, da li u postupcima menadžmenta Montefarma ima elemenata nesavjesnog poslovanja, zloupotrebe službenog položaja ali i elemenata mobinga prema zaposlenim”, naglasio je poslanik.

U ustanovi koja se nalazi u sistemu Javnog zdravstva, po njegovim riječima, direktor je uspio da za dvije godine “disciplinski kazni 65 zaposlenih (u 2021. godini disciplinska kazna za 24 zaposlenih, a u 2022. godini 41 zaposlenih).”

“Ako se ima u vidu da je broj zaposlenih na dan 29.11.2022. iznosio 434, to znači da je direktor Montefarma uspio da kazni 15% od ukupnog broja zaposlenih. Od disciplinskih kazni koje su se kretale u prosjeku po 30 odsto umanjenja plate, pa do otkaza, upečatljivije su bile odluke direktora o premeštaju zaposlenih iz grada u grad (iz apoteke u apoteku)”, dodao je.

Kako je menadžment vodio Montefarm, kaže on, dodatno pokazuju podaci o “neizmirenim obavezama za 2021. i 2022. godinu”.

“Naime, menadžment je uspio da napravi neizmirene obaveze za 2021. godinu u iznosu od 38.330.000,00 eura a a na dan 29.11.2022, godine dugovanja prema dobavljačima (domaćim i inostranim) su iznosila 26.086.000,00 eura”, pojasnio je Striković.

Sa druge strane, kako dodaje, direktor je postao poznat “po kupovini službenih auta, koja drastično prevazilaze potrebe Montefarma”.

“Pozivamo prije svega Ministarstvo zdravlja, ali i druge nadležne organe da se pozabave ovim navodima o poslovanju ove javne ustanove”, zaključio je Striković.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.