Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Smjesta ukloniti barikade sa puteva
Foto: Tanjug

Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Smjesta ukloniti barikade sa puteva

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru i "prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem".

“Oni koji su podigli ilegalne blokade treba da ih uklone odmah. Očekujemo da se prestane sa prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sjedinjene Američke države izrazile su zabrinutost zbog sitaucije na sjeveru, navodeći u saopštenju da su kosovske vlasti uhapsile jednu osobu pod sumnjom na nasilan napad na pripadnike službi bezbjednosti i članove izborne komisije, a da se napad koristi kao opravdanje za protivzakonite blokade puteva, prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade su izrazile punu podršku Kforu i Euleksu, i osudile kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne službe bezbjednosti.

“Pozivamo sve da pokažu najveću uzdržanost, da preduzmu hitne akcije u smjeru deeskalacije i da se susdrže od provokacija. Pozivamo obije strane da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi riješili pitanja od značaja“, navodi se u saopštenju.

Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu i Prištini takođe su zatražile uklanjanje blokada puteva, ističući da hapšenje nije izgovor za barikade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.