Brisel: Pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu
Ilustracija

Brisel: Pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu

U okviru istrage o navodnoj korupciji, kriminalnoj organizaciji i pranju novca, belgijska savezna pravosudna policija izvršila je pretres 16 kuća u Briselu, saznaje list Knak iz, kako navodi, dobro obaviještenih izvora. Tu informaciju je, prenosi Knak, potvrdila i Kancelarija saveznog tužioca.

Kako navodi Knak, Federalno tužilaštvo od jula istražuje moguću korupciju u Evropskom parlamentu.

"Već nekoliko mjeseci istražitelji savezne policije sumnjaju da jedna zalivska država pokušava da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, naročito plaćanjem znatnih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa važnom političkom i/ili strateškom pozicijom u Evropskom parlamentu", navodi Erik van Dujs, portparol Kancelarije saveznog tužioca, prenosi Rts.

Savezni tužilac nije želio da kaže o kojoj je zalivskoj državi riječ.

Knak navodi da su iz nekoliko dobro obaviještenih izvora saznali da je riječ o Kataru i da se vodi istraga o tome da li je Katar pokušao da utiče na pozicije u Evropskom parlamentu na način koji prevazilazi klasično lobiranje. 

Privedeni su, prema saznanjima medija, bivši evropski socijalistički poslanik, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Prema saznanjima Knaka, kod jednog od njih je zaplijenjeno skoro 500.000 eura u gotovini.

Van Dujs je rekao da su zaplijenjeni mobilni telefoni i računari.

Pres služba Evropskog parlamenta nije htjela da komentariše "pravni postupak koji je u toku" i navela je da sarađuje sa nacionalnim vlastima kao i uvek. 

Istragu o kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca vodi istražni sudija Mišel Klez, specijalizovan za finansijski kriminal.   

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.