Eraković: Popis nije moguće obaviti u vrijeme povećanih tenzija; Dizdarević: DF ponovo ljudima broji krvna zrnca
Foto: Demokratska partija socijalista

"Crnoj Gori se pokušava ponuditi proruska alternativa na vrijednostima Putinove demokratije"

Eraković: Popis nije moguće obaviti u vrijeme povećanih tenzija; Dizdarević: DF ponovo ljudima broji krvna zrnca

Sa predloženim Zakonom o popisu više nema nikakve dileme - Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine, smatra poslanik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Jevto Eraković.

“Vrijeme je čini mi se da se podsjetimo na period od prije dvije godine kada su završeni parlamentarni izbori i kada se, otprilike u ovo vrijeme, pregovaralo oko Vlade Zdravka Krivokapića. Bilo je to vrijeme glume, u kojem su one stranke koje sebe zovu građanskim i evropskim pravdale svoju kolaboraciju sa proruskim Demokratskim frontom višim ciljevima uz gorda obećanja kako će oni biti nosioci politike i kako će biti garanti evropske politike u Crnoj Gori“, kazao je Eraković na pres konferenciji DPS.

On je kazao da su ranije govorili, a da se sada potvrđuje - sa pet odsto podrške i sedam, osam poslanika se ne može parirati višestruko jačem proruskom savezu.

“Vremenom, naše tvrdnje pokazale su se kao tačne. Pa ipak - u poslednjih par mjeseci, maske su u potpunosti pale. Više nema ni pokušaja da se glumi odbrana nacionalnih interesa i trasira evropska politika. URA je, ipak dala. Zato danas slušamo kako eto, nije poželjno kršiti ustav ali kad se mora - mora se. Zato danas prisustvujemo kako se na djeluju sprovodi politika DFa a da gordi branioci izborne volje i evropskog puta i ne pokušaju glumiti neku vrstu nezavisnosti. Počevši od izglasavanja pučističkog Zakona o predsjedniku, preko inicijative za preispitivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, zaključno sa Zakonom o popisu više nema nikakve dileme - Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine“, rekao je Eraković.

Crnoj Gori se, ocjenjuje on, pokušava ponuditi proruska alternativa zasnovana na "vrijednostima Putinove demokratije, koja sanja Crnu Goru u srpskom svetu i u Otvorenom Balkanu".

“Ipak - uzaludno su to snovi i nade. Ima Crna Gora ko će odbraniti njen evropski put, građanski koncept i pravo na dostojanstven život. Građani neće dozvoliti da se sprovedu naumi koji su zamišljeno u beogradskim i moskovskim krugovima i to pokazuju iz nedelje u nedelju masovnim protestima koji postaju sve brojniji i brojniji. I koliko god se trudili, koliko god resursa ulagali i koliko god poslanika URE i Demokrata kidnapovali i spakovali u svoj vagon - uzalud je sve. Jer će pobijediti ideja evropske i moderne Crne Gore a Demokratska partija socijalista će zajedno sa ostalim suverenističkim partijama, nevladinim organizacijama, nezavisnim intelktualcima i svim pojedincima biti nosilac otpora antidržavnoj neustavnoj većini koju personifikuje Demokratski front“, rekao je Eraković.

Eraković je, odgovarajući na pitanje da li njegov stav znači da se popis može organizovati samo ako je DPS na vlasti, kao garancija da Crnogorci neće postati manjina, kazao da to nije suština kao i da su svjesni svojih ranijih grešaka.

“Ali isto tako u ovom trenutku, jedini grarant očuvanja države, koja se može očuvati samo kroz očuvanje njenih instititucija, jeste DPS kao najjača opoziciona stranka. Možete zagovarati ovu ili onu političku misao, ali je svakome jasno da je u protekle dvije godine država urušena. Zato ne želimo da se sa te pozicije sprovodi inžinjering po nalogu Moskve i Beograda. Uz ogromnu finansijku pomoć i medijski pritisak namjeravaju se sprovesti najmračniji scenariji koji se mogu zamisliti“, rekao je Eraković i dodao da je popis nemoguće sprovoditi u takvim uslovima - nacionalnim tenzijama i godini izbora.

“Naravno da se zalažemo za popis jer je demokratska tekovina, ali se on sprovodi u normalnim uslovima. Popis u pravo vrijeme i pravom trenutku“, rekao je Eraković.

Ističe da nema povjerenja u najave o datumu popisa.

“Sjetite se izjava premijera noć prije potpisa Temeljnog ugovora. Ništa im ne vjerujemo, jer oni ništa ne odlučuju, odlučuje se na drugom mjestu“, rekao je Eraković odgovarajući na pitanja novinara.

DPS je, ističe on, dao jasan stav prema Parlamentu "koji je pokušao Ustavni puč".

“Ne želimo da učestvujemo u bilo kakvim šarlatanskim pokušajima i davanju legitimiteta. Takav je odnos i prema današnjem dnevnom redu (Zakonu o popisu)“, kazao je potpredsjednik DPS.

Dizdarević: Neustavna parlamentarna većina talac politike DF-a

Neustavna parlamentarna većina talac je politike Demokratskog fronta (DF) i primorana je da ispunjava agendu ovog političkog saveza, poručio je potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević

Dodaje da se na listi prioriteta, suprotno preporukama međunarodnih partnera, našao Zakon o popisu.

“Odgovorna i normalna Vlada ne bi ni pomišljala da tako zahtjevnu operaciju realizuje u ovakvom stanju institucija. Uključujući i okolnost da je sama Vlada izgubila povjerenje u Parlamentu. No, da imamo normalnu i odgovornu Vladu ne bi smo ni došli u ovakvo stanje u kakvom smo danas“, kazao je Dizdarević.

Umjesto da se Vlada pozabavi rješavanjem političke krize, kako je kazao, time što bi se kroz politički dogovor došlo do izbora sudija Ustavnog suda, skraćenja mandata Skupštine i organizacije vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada se bavi pitanjima koji dijele društvo kakva je tema organizacije popisa.

“Dakle, umjesto snaženja građanskog koncepta Crne Gore nastoje se ponovno prebrojavati krvna zrnca, utvrđivati ko je Crnogorac, ko je Srbin a ko Bošnjak i Albanac. Ko govori crnogorskim, a ko srpskim jezikom i ko se kome Bogu moli. Ovakva politika očekivana je od Demokratskog fronta ali ne i od onih koji glume da su evropske i građanske partije“, istakao je poslanik DPS-a.

On je uvjeren da će građanska Crna Gora kojoj je, kako naglašava, potpuno nevažno ko je koje nacije ili vjeroispovijesti i ko kojim jezikom priča, ipak pobijediti.

“Crna Gora koja je okrenuta napretku, razvoju i evropskom putu u kojom ćemo stvarati osnove za buduće generacije. Demokratska partija socijalista će tome dati svoj puni doprinos“, zaključio je Dizdarević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.